Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 12. 2017. 21:48 >> 23:07

ZAKON O AMNESTIJI

Radović: Sudije se obeshrabruju

Mišljenja o predloženom Zakonu o amnestij su podijeljenja. Dok predstavnici predlagača ocijenjuju da je to akt milosrđa, predstavnici pravosuđa navode da se time obeshrabruju sudije i obezvrjeđuje rad suda. Emisija "Okvir" večeras se bavila predloženim Zakonom o amnestiji kojim bi, ukoliko se usvoji, bili amnestirani i zatvorenici osuđeni za najteža krivična djela. Inače, to bi bila peta amnestija za 11 godina, od obnove nezavisnosti Crne Gore.

22:47 Radović je kazao da porodice, koje su oštećene izvršenjem najtežih krivičnih djela, neće gledati blagonaklono na predloženi Zakon.

"A ne isključuje se ni mogućnost nekog drugog reagovanja kad neko od ovih lica, osuđenih na dugotrajne zatvorske kazne za teško ubistvo, se u bliskoj budućnosti pojavi na ulici i sretne sa nekim od članova oštećene porodice.", rekao je Radović i dodao da je ogromna većina zaposlenih u pravosuđu uopšte protiv amnestije. 

22:40 Advokat Mansa, Veselin Radulović, je ocijenio da ne postoje opravdani razlozi da se sada donosi Zakon o amnestiji. 

"Zabrinjavajuće je koliko su vladajuće političke strukture spremne da zaboravljaju ta najteža krivična djela i posebno me zabrinjava sumnja da se vrši uticaj direktno na zakonodavnu vlast da kreira zakone koji su u interesu lica koja vrše krivična djela.", rekao je Radulović.

22:35 Radović je kazao da bi najbolje rješenje bilo da se predloženi Zakon o amnestiji ne usvoji.

22:33 Predsjednik Osnovnog suda u Podgorici, Zoran Radović, je kazao da je siguran da bi, za samo jedan dan u Podgorici, sakupili 16 hiljada potpisa protiv amnestije.

"Meni ovi argumenti nijesu dovoljni ako želimo da suzbijamo kriminalitet, ako želimo da eliminišemo te negativne pojave koje su velika kočnica za naš razvoj. Ako želimo da ostvarimo one ciljeve iz Poglavlja 23 i 24, po meni se ne ide u tom pravcu, već upravo suprotno.", ocijenio je Radović.  

22:22 Begović je kazao da ima na stotine ljudi koji su osuđeni na mnogo veće kazne od one na koju je osuđen Svetozar Marović.

"I Marović će dobiti pravo na amnestiju i biće mu umanjena kazna za četvrtinu. Ako je već donešena amnestija, onda taj zakon nikako ne smije biti diskriminatorski.", rekao je Begović. 

22:15 Predsjednik Advokatske komore, Zdravko Begović, ocijenio je da će amnestije biti dok je "svijeta i vijeka".

"Po meni taj zakon o amnestiji ne smije nikako biti diskriminatorski. Ne smijemo jednoj kategoriji pravosnažno osuđenih lica dati amnestiju i za jednu četvrtinu im umanjiti kaznu, a drugim izvršiocima krivičnih djela eliminisati takvo jedno pravo.", ocijenio je Begović.  

22:10 Aprcović je pitao "šta bi bilo da je vlast inicirala Zakon o amnestiji u toku bojkota parlamenta".

"Kako bi se to gledalo na političkoj sceni, ne samo Crne Gore već i međunarodni faktori? Apsolutno, nikakva namjera nije da uradimo bilo šta što nije interes svih građana Crne Gore.", poručio je Aprcović. 

22:07 Radulović je kazao da je vlast, od 2000. stalno uoči izbora, donosila Zakon o amnestiji.

22:00 Advokat Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, Veselin Radulović, ocijenio je da amnestija mora da se primjenjuje izuzetno jer se njome derogira krivično zakonodavstvo.

"Ona mora biti izuzetak, a ne pravilo. A u Crnoj Gori je, nažalost, postala pravilo. I siguran sam da je Crna Gora fenomen u Evropi kada je u pitanju donošenje zakona o amnestiji.", rekao je Radulović.

21:55 Aprcović je kazao da je predloženi zakon u skupštinsku proceduru ušao prošle godine, ali da DPS nije želio da pred oktobarske izbore pokrene proceduru.

"Iz razloga što bi se to komentarisalo na jedan potpuno drugačiji način, u smislu dobijanja određenih političkih poena, odnosno boljeg ostvarenja rezultata DPS-a na izborima.", poručio je Aprcović. 

21:50 Aprcović je kazao da i države u regionu imaju slična zakonska rješenja.

21:45 Željko Aprcović, u ime predlagača iz vladajuće koalicije, je podsjetio da je 16 hiljada građana, svojim potpisima, iniciralo da predloženo zakonsko rješenje dođe u parlament.

"Ovim zakonom nije predloženo da će korisnici amnestija u prethodnom periodu biti obuhvaćeni da mogu iskoristiti i ove zakonom predviđene norme. Mislim da će se to amandmanski riješiti iz prostog razloga što bi onda stvarno došli u jednu situaciju da se obezvrijede odluke sudskih organa koje presuđuju u određenim krivično - pravnim stvarima.", poručio je Aprcović. 

21:35 Radović je kazao da treba vidjeti kako porodice oštećenih gledaju na ovaj predlog Zakona o amnestiji.

"Postoji sada mogućnost da neko ko je imao 10 godina zatvora za kvalifikovani oblik ubistva po Krivičnom zakonu Crne Gore, da će on za tih 10 godina zatvora dobiti 5 godina skraćenja zatvorske kazne.", rekao je Radović.

21:27 Radović je ocijenio da se, kroz više amnestija za kratak period, obezvrjeđuje rad sudova.

"I postavlja se pitanje čemu mi sudimo i primjenjujemo određene zakonske odredbe koje se tiču kažnjavanja i eventualno ublažavanja kazne kada i nakon toga dolazi do amnestija. Mnogi tvrde da je kaznena politika u Crnoj Gori nedovoljno oštra za mnoga krivična djela i ja se djelimično sa tim slažem. Definitivno se obezvrjeđuje rad sudova, a i sudije se obeshrabruju.", poručio je Radović.  

21:25 Predsjednik Osnovnog suda u Podgorici, Zoran Radović, kazao je da sudska vlast ne gleda blagonaklono na amnestije iako je taj institut poznat u demokratskim zemljama.

"Međutim, iako je to akt milosti kad vidimo da je to peta amnestija po redu za 11 godina od obnove nezavisnosti, zaista mislim da je i previše milosrđa. Volio bih da i neke druge institucije pokažu toliko milosrđa, recimo banke da oproste građanima dio kredita.", kazao je Radović.   

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније