Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V. [ Antena M ]

17. 12. 2017. 08:14 >> 07:45
76

PO ŽELJI PORODICE

Jelena Savojska sahranjena u Italiji

Njeno kraljevsko veličanstvo Jelena od Savoje (rođena princeza Petrović-Njegoš), kraljica Italije, princeza Crne Gore, sahranjena je u marijanskom svetilištu Vikoforte.

 

Tijelo Jelene Savojske, supruge Viktora Emanuela III, 15. decembra je u velikoj tajnosti prebačeno u Italiju i sahranjeno u svetilištu Vikoforte kod Mondove, na području Kunea, prenosi italijanska Republika.

U saopštenju je unuka Marija Gabriela od Savoje zahvalila predsjedniku Italije Serđu Matareli, koji je dopustio prenos tijela u Italiju.

Povratak tijela podudara se s sedamdesetom godišnjicom smrti Viktora Emanuela III koji je umro i još uvijek je sahranjen u Aleksandriji u Egiptu.

U poruci Matareli, Marija Gabriela od Savoje takođe je izrazila nadu da povratak njene bake može služiti i kao podsjećanje na činjenicu kako je otišao njen đed.

Viktor Emanuele III odrekao se u maju 1946. godine prijestola u korist sina, Umberta II. Mjesec nakon toga na referendumu je uspostavljena Italijanska Republika.

Viktor Emanuele umro je u Aleksandriji, Egiptu, godinu nakon odlaska iz Italije, a njegova udovica ostala je u izgnanstvu u Francuskoj.

Kraljica Jelena umrla je u Monpeljeu 1952. U poruci Marije Gabriele navodi se kako govori "u ime potomaka kraljevskog para koji je 51 godinu braka živio zajedno s Italijanima u dobru i zlu".

Predsjednik Matarela je takođe dao odobrenje za sahranu njenog supruga Nj.K. veličanstva kralja Viktora Emanuelea III, koja će biti naknadno obavljena. Spekuliše se da bi se to moglo desiti 28. decembra, na dan smrti italijanskog kralja i crnogorskog zeta.

Jelena Petrović Njegoš (it. Elena del Montenegro, ili Elena di Savoia) bila je šesta ćerka crnogorskog kralja Nikole i kraljice Milene.

Imala je petoro djece.

Legenda o kraljici Jeleni, stvorena je još za vrijeme njenog života i sačuvala se do današnjih dana u svijesti crnogorskog i italijanskog naroda. Njen život obilježili su tragični preokreti - njen otac i njen muž za njenog života ostali su bez svojih kruna - ali i brojna dobročinstva.

Zasluge Jelene Savojske za italijanski narod bile su tolike da je katolički biskup Rišar iz Monpeljea inicirao da se proglasi za sveticu.

Пратите нас на

Коментари76

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније