Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina; B.V.

16. 12. 2017. 12:57   >>  12:25

PREPORUKA OMBUDSMANA

Gradovi da naprave "karte buke"

U Crnoj Gori je veoma izražen problem komunalne buke, upozorio je zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković i ocijenio da je neophodno da gradovi izrade "kartu buke" na osnovu koje će se moći uspostaviti pravila ponašanja za sve subjekte.

Baković je kazao da je ovaj problem izražen u Podgorici, Nikšiću, Kotoru, Pljevljima, a naročito u primorskim gradovima za vrijeme turističke sezone. 

Prema njegovim riječima, instituciuja Ombudsmana je u postupanjima po pritužbama građana uspostavila saradnju sa inspekcijskim organima i Komunalnom policijom, tražeći da se izvrši inspekcijski nadzor, odnosno mjerenje nivoa buke u ili u blizini određenih ugostiteljskih objekata. 

„Rezultati tih mjerenja u skoro svim slučajevima su ukazivali da je nivo buke u vrijeme mjerenja bio u propisanim granicama, što ukazuje da su vlasnici ugostiteljskih objekata "na neki način" prethodno bili upoznati da će se izvršiti kontrola i mjerenje. Ovaj podatak je zabrinjavajući“, kazao je Baković. 

On je naglasio da utvrđene vrijednosti komunalne buke i njihov trend porasta zahtijevaju efikasne mjere i aktivnosti na nivou države i lokalnih zajednica.

Prema njegovim riječima, sprovođenje posebnog režima zaštite od buke podrazumjeva utvrđivanje zona stambenih naselja, za odmor i rekreaciju, od posebnog javnog interesa, odnosno zona gdje se nalaze objekti poput škola, obdaništa, javnih ustanova, bolnica, sportskih dvorana, hotela, kao i obezbjeđenje sistematskog mjerenja buke. 

„Zato je neophodno da gradovi u Crnoj Gori izrade "kartu buke" na osnovu koje će se moći uspostaviti pravila ponašanja za sve subjekte“, kazao je Baković na nedavnoj tribini o pravu na zdravu životnu sredinu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

On smatra da u odnosu na ugostiteljske objekte koji obavljaju svoju djelatnost van utvrđenih zona za zabavu treba uvesti striktna pravila i obaveze. To podrazumjeva i ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, ugradnju limitatora nivoa buke i odgovarajuću zvučnu izolaciju. 

„Neophodno je i da nadležna Komunalna policija vrši monitoring buke neprekidno 24 časa, u skladu sa indikatorima buke“, ocijenio je Ombudsman. 

U Crnoj Gori je, smatra on, i odlaganje komunalnog otpada ozbiljan problem koji se negativno odražava na stanje životne sredine. „Nažalost na mnogim lokacijama pored saobraćajnica i u blizini naseljenih mjesta mogu se vidjeti deponije otpada“. 

„Pravo na život građana u zdravoj sredini i zaštita i unapređenje čitavog korpusa prava u ovoj oblasti je i dalje nedovoljno vidljivo i ne prepoznaje se kao primarno u našem društvu“, ocijenio je Baković.

On smatra da su svijest građana o značaju životne sredine i njenom uticaju na pojedinca i čitavo društvo na niskom nivou, edukacije u ovoj oblasti su nedovoljne, intersektorska i multidisciplinarna saradnja državnih organa i stručne javnosti je još nepotpuna i nedovoljna. 

„Za zaštitu životne sredine i ostvarivanje prava na zdrav život, potrebna je ekološka svijest na svim nivoima vlasti. Svi subjekti društva moraju da daju svoj doprinos odgovornim odnosom prema prirodi i dosljednom primjenom zakona“, upozorio je Zaštitnik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније