Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Rovčanin, TVCG

15. 12. 2017. 19:38 >> 09:20
2

PRITISAK?

Bez kvoruma za sjednicu LJKCG

Sjednica skupštine Ljekarske komore na kojoj je trebalo da bude izabrano novo rukovodstvo Komore nije održana zbog nedostataka kvoruma. Aktuelni predsjednik LJKCG, Aleksandar Mugoša, nedolazak kolega tumači kao posljedicu pritiska Ministarstva zdravlja. S druge strane, iz Ministarstva poručuju da su za funkcionisanje Komore isključivo nadležni ljekari.

Od 49 delegata Skupštine ljekarske komore, sjednici je prisustvovalo 24, što je ipak bilo nedovoljno za izbor novog rukovodstva. Odgovornost za nedolazak delegata na čiju je inicijativu i zakazana Skupština, aktuelni predsjednik Komore Aleksandar Mugoša vidi na samim delegatima ali i tvrdi da je ministarstvo vršilo pritisak na delegate.

"Glavna odgovornost leži nažalost na Ministarstvu zdravlja i ljude koji su u ovih mjesec uporno vršili pritiske na delegate što lično što preko direktora zdratsvenih ustanova iz kojih delegati dolaze", kazao je Mugoša.

U izjavi za agenciju Mina, ministar zdravlja Kenan Hrapović kaže da to što neko želi da dijeli ljekare na grupe nije pitanje za Ministarstvo, nego za one koji to pokušavaju da urade.

"Ljekarska komora je isključivo u nadležnosti ljekara. Želja Ministarstva je da imamo jaku strukovnu organizaciju, kao što je Ljekarska komora i da ona što prije funkcioniše, kako bi zajednički radili na unaprjeđenju i rješavanju problema zdravstvenog sistema", naveo je Hrapović.

Prošlog mjeseca dio ljekara, koji su delegati u skupštini komore, zatražio je ponavljanje izbora nakon što je Ministarstvo zdravlja u martu utvrdilo, a pozivajući se na nalaz inspekcije, da Mugoša nije po zakonu izabran na tu funkciju. Pored današnje sjednice, zamjenik predsjednika Skupštine Ljekarske komore Jovan Ivović zakazao je drugu sjednicu za 22. decembar, zbog toga što, kako tvrdi, ova današnja nije zakazana u zakonskom roku.

Aktuelni predsjednik ljekarske komore tvrdi da odluke te Skupštine neće biti legitimne i najavljuje da će se žaliti.

"Kada pristignu svi dokazi, neke dokaze imamo da je vršen pritisak da delegati dođu i ako dođu kako da glasaju, čim prikupimo te dokaze podnijećemo krivične prijave", istakao je Mugoša.

Mugoša tvrdi da su ljekari u Crnoj Gori početkom naredne godine dužni da obnove svoje licence, pa bi nefunkcionisanje komore bio ozbiljan problem za njih i čitav zdravstveni sistem.

Iz Ministarstva zdravlja, međutim, kažu da su to besmislice i da taj resor, zbog nefunkcionisanja Ljekarske komore izdaje uvjerenja svakom ljekaru, kojem je to potrebno, da zasnuje radni odnos.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније