Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

15. 12. 2017. 14:39 >> 14:14

KINO BOKA

Festival "Ubrzaj" u Kotoru

U saradnji sa Opštinom Kotor i Kulturnim centrom „Nikola Đurković“, u sklopu VIII Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ, Centar za građansko obrazovanje (CGO) kotorskoj publici predstavlja četiri izuzetna filmska ostvarenja tokom dva festivalska dana.

Prvi filmski dan u Kino Boka od 18 časova počinje filmom "Život kao crtani film", afro-američkog reditelja i dobitnika prestižne filmske nagrade Oskar Rogera Ross Williamsa, a od 20 časova na repertoaru je film "Ne opiri se", za koji režiju potpisuje svestrani tvorac dokumentarnih filmova Craig Atkinson.


Kotorsko izdanje Festivala Ubrzaj otvoriće Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a i Marija Bernard, v.d. direktorka KC "Nikola Đurković".


Život kao crtani film donosi priču o autističnom dječaku koji se izražava kroz naučene replike i situacije iz omiljenih crtanih filmova. Kada je imao tri godine, Oven Suskind iznenada je prestao da govori i povukao se u svijet unutar svoje glave. Na očaj roditelja, Ovenu je dijagnostifikovan autizam.

Međutim, dječakov otac Ron Suskind, dobitnik Pulicerove nagrade za novinarstvo, ne namjerava da tek tako odustane. Primijetivši da je njegov sin opčinjen Diznijevim filmovima, odlučio je da pokuša da uspostavi kontakt preko likova i citata iz filmova kao što su Aladin, Dambo i Herkul, itd. Oven ubrzo uspijeva da se izražava kroz naučene replike i situacije iz omiljenih crtanih filmova i nakon godina tišine ponovo se povezuje sa svojom porodicom. Za ovaj film reditelj je na prestižnom Sundance film festivalu dobio nagradu za režiju, a dobitnik je i brojnih nagrada publike na festivalima širom svijeta.

Na ulicama Fergunsona u Misuriju, gdje se lokalna zajednica još uvijek oporavlja od smrti Majkla Brovna, film "Ne opiri se" pruža izvanredan pogled na trenutnu situaciju u američkim policijskim snagama, kao i uvid u budućnost.

Ovaj dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu Tribeka, stavlja gledaoca u centar zbivanja, počevši od vožnje sa paravojnim SWAT timom Južne Karoline i policijske obuke koja uči značaju “opravdanog nasilja”, pa sve do rasprava Kongresa na temu procvata ratne opreme u policijskim odjeljenjima manjih gradova – da bi se na kraju pozabavio istraživanjem do kojih granica će novi kontroverzni izumi, kao što su policijski algoritmi za prevenciju zločina, dovesti u ovoj oblasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније