Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ PR Centar ]

13. 12. 2017. 15:44 >> 15:13

PROJEKAT "JAKA"

Socijalni zajmovi za 43 žene

Programom obuke pisanja biznis plana i razvijanja biznis ideje obuhvaćeno je 90 žena iz Nikšića i Pljevalja, od kojih su 43 dobile socijalne zajmove, čiji koncept pruža benefit za zajednicu i druge ugrožne porodice.

To je saopšteno na završnoj konferenciji u okviru projekta „Socijalno uključenje kroz ekonomsko osnaživanje žena u Crnoj Gori (JAKA)“, koji Care International Balkans sprovodi u saradnji sa Otvorenim centrum Bona Fide iz Pljevalja i Centrom za romske inicijative iz Nikšića, a koji finansira Austrijska razvojna agencija (ADA) i OAK fondacija.

Regionalna direktorica CARE International Balkans Sumka Bučan, kazala je da su aktivnosti ekonomskog osnaživanja obuhvatile Romkinje i Egipćanke iz Nikšića, kao i žene sa sjevera koje su prošle kroz nasilje ili se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji.

“Imali smo socijalne zajmove za individualne preduzetnice, koje su prošle program obuke pisanja biznis plana, razvijanja biznis ideje i kroz te obuke prošlo je 90 žena, od kojih su 43 kroz konkurentan proces i dobile socijalne zajmove”, navela je Bučan.

Koncept socijalnog zajma, kako je kazala, je razvijen tako da postoji benefit za zajednicu i za druge ugružene porodice.

“Tako da su, te žene koje su započele svoj biznis bile u obavezi da zajednici ili porodicama u potrebi vrate određeni procenat onoga što predstavlja taj zajam. Međutim, okosnica projekta su socijalna preduzeća, odnosno agrokooperative koje predstavljaju mehanizam pristupa tržištu, zagovaranja i u određenoj mjeri promocije i marketinga proizvoda individualnih preduzetnica”, objasnila je Bučan.

Prema njenim riječima, radeći u 94 zemlje, CARE ima za cilj da osnaži preko 30 miliona žena, koje će imati pristup ekonomskim resursima i upravljati njima.

“Cilj je da žene budu zaposlene ili da počnu vlastiti biznis. Vodeći se tom strategijom, podržali smo i ove aktivnosti u Crnoj Gori. Ova socijalna preduzeća su tek u začecima, ali vidimo da postoji pozitivna atmosfera oko agrokooperativa”, navela je Bučan.

Direktorica Udruženja Infohouse Sarajevo Dženana Alađuz, ocijenila je da kada žene i djevojčice shvate svoja ljudska prava, prestaju da budu „pion na šahovskoj ploči, nego zaista postanu neko ko uzme svoj život u svoje ruke“.

Izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative iz Nikšića Fana Delija, podsjetila je da je u Crnoj Gori zaposleno 10 Romkinja i Egipćanki, a zahvaljujući Agrokooperativi „Od naših ruku“ ta cifra je, kako je kazala, duplirana.

„Mi danas imamo 20 žene, koje su zaposlene i to govori o tom pravcu ekonomskog osnaživanja. Nama žene, kada danas dolaze u kancelariju, ne treže da im pružimo pomoć. One traže da se zaposle i to je nešto što mene čini srećnom, jer smo svih godina radile na tome da osnažimo žene Romkinje da traže posao. A ovaj projekat je omogućio da shvate zašto je važno biti samostalna žena“, pojasnila je Delija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније