Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

13. 12. 2017. 13:35   >>  13:02 71

BRAJOVIĆ O CRNOGORSKOM

Priznanje jezika zamajac identitetu

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, saopštio je da je kodifikacija crnogorskog jezika priznanje i zamajac ne samo identitetu, već cjelokupnoj kulturi.

 

Brajović je danas uputio čestitku direktoru Nacionalne biblioteke Crne Gore "Đurđe Crnojević", Bogiću Rakočeviću, povodom kodifikacije crnogorskog jezika.

"Jezik kao sredstvo komuniciranja jedno je od najznačajnih obilježja individualnog, nacionalnog i državnog identiteta. Kodifikacija crnogorskog jezika od strane Ujedinjenog Savjetodavnog Komiteta, sa sjedištem u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu u okviru ISO 639 međunarodnog standarda, priznanje je i zamajac ne samo identitetu, već cjelokupnoj kulturi koja je u jeziku urezana kao kolektivno pamćenje", saopštio je Brajović.

On je rekao da se nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine, kodifikacijom crnogorskog jezika zatvara još jedna istorijska nedoumica.

"A otvaraju se nove identitetske, naučne, kulturne i umjetničke stranice na ćiriličnom i latiničnom pismu crnogorskog jezika koji će od sada pod oznakom 'cnr' biti prepoznatljiv na čitavoj planeti. Čestitam Vam na istrajnosti kojom ste crnogorskom jeziku osigurali vječnost na mapi svjetskih jezika", saopštio je Brajović.

Пратите нас на

Коментари71

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније