Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

13. 12. 2017. 13:05   >>  12:33 2

IZMJENE ZAKONA

Inspektori će moći da ulaze u stanove

Ministarstvo ekonomije otvorilo je javnu raspravu na nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, koja će trajati 40 dana od dana raspisavnja poziva, odnosno do 21. januara 2018. godine.

"Nacrtom ovog zakona po prvi put je normiran pregled inspektora u stambenom prostoru ili drugom prostoru, u slučaju kada postoje indicije da se zbog nelegalnog poslovanja u njemu vrše radnje prekršaja. Naime, do sada je ulazak u stambeni prostor bio rezervisan samo za krivična djela, i to po odluci osnovnih sudova, a u skladu sa ustavnim postulatom – nepovredivost stana", saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz tog razloga, inspektori do sada nisu bili u mogućnosti izvršiti inspekcijski nadzor u stanovima (i drugim privatnim prostorima), u kojima se obavlja najveći broj neregistrovanih djelatnosti (trgovina, zanatstvo, zdravstvo, predškolsko obrazovanje i dr.).

"Takođe, razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru je potreba usklađivanja sa Zakonom o upravnom postupku, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o sprječavanju korupcije, kao i Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata", navodi se u saopštenju.

Tekst Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru će biti dostupan javnosti na internet stranici Ministarstva ekonomije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније