Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 07. 2013. 23:22 >> 23:22

UDRUŽENJE RASELJENIH

Vladina Strategija doživjela fijasko

Vladina Strategija za trajno rješavanje statusa raseljenih i interno raseljenih doživjela je potpuni fijasko i blamažu, kazao je predsjednik Saveza udruženja raseljenih, izbjeglih i prognanih u Crnoj Gori Milenko Jovanović.

Jovanović je, kako je saopšteno iz Saveza, na sastanku sa izvjestiocima Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, Nursunom Memekan i Kimom Sasijem, kazao da su raseljeni dodatno obespravljeni Strategijom, i da je jedini način za njihovu integraciju bezuslovno dobijanje crnogorskog državljanstva.

"Jovanović je istakao da su prognanici u Crnoj Gori izloženi brutalnoj diskriminaciji po više osnova, a prije svega u pogledu tumačenja člana 8. Zakona o crnogorskom državaljanstvu i sporne vladine Uredbe iz koje proizilazi da je dosadašnji boravak raseljenih i interno raseljenih u Crnoj Gori – protivzakonit", kaže se u saopštenju.

Jovanović je rekao da raseljeni žele da pomognu Crnoj Gori u ispunjavanju uslova koje je postavila Evropska Unija u pogledu poštovanja ljudskih i građanskih prava i sloboda u procesu pridruživanja.

"Očiglednu diskriminaciju, međutim, ne možemo prećutati, kao što nemamo pravo ni da ćutimo pred činjenicom da se na populaciju prognanih u kontinuitetu posmatra kao na politički problem, a ne kao na problem društva", kazao je Jovanović.

On je naveo i da Ministarstvo unutrašnjih poslova ne poštuje Zakon o upravnom postupku, jer, kako je dodao, postupci u kojima su raseljenici podnijeli zahtjeve za status stranaca sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori, umjesto šest mjeseci, kako je predviđeno, traju i po dvije i po godine, pa i duže.

"Čelnici udruženja raseljenih surovo obmanuti od strane Vlade uoči usvajanja Strategije za rješavanje pravnog statusa populacije koju predstavljaju i Zakona o strancima, budući da im je prvobitno obećano da će kao stranci sa stalnim nastanjemnjem imati baš sva prava kao građani Crne Gore, osim biračkog prava", rekao je Jovanović.

U praksi se,kako je precizirao, ništa od toga nije ostvarilo.

"A nevladine organiazcije koje tretiraju raseljeničku problematiku, kao i Savez koji ih objedinjuje, ni na kakav način nemaju uvid u aktivnosti vladinog Koordinacionog tijela koje prati implementaciju propale Strategije za rješavanje statusa raseljenih i interno raseljenih lica", naveo je Jovanović.

On je kazao da predstavnici Savezu nijesu u nijednom tijelu u čijoj nadležnosti je implementacija Strategije, “što nije vladina praksa kada je u pitanju problematika koja se tiče drugih ranjivih kategorija stanovnika”.

Jovanović je ukazao da raseljenici koji dobiju status stranaca sa stalnim nastanjenjem nemaju pravo na zaposlenje ni pod sličnim uslovima kao crnogorski državljani, a ne mogu pod istim uslovima postati ni vlasnici nekretnina u Crnoj Gori, “i pored toga što su obećanja vlasti bila drugačija”.

"Sve to je samo manji dio argumenata koji svjedoče o masovnom kršenju elementarnih ljudskih i građanskih prava uodnosu na raseljeničku populaciju u Crnoj Gori", zaključio je Jovanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније