Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

11. 12. 2017. 13:07 >> 12:35

NOVAKOVIĆ ISTIČE

"Ukidaju javne rasprave o ključnim propisima"

Izmjenama Zakona o državnoj upravi ministarstvima je ostavljena mogućnost da biraju kada će sprovesti javnu raspravu, odnosno, da izbjegnu uključivanje javnosti u procese donošenja akata po svom izboru, saopšteno je iz Koalicije NVO Saradnjom do cilja.

"Vlada Crne Gore je bez javne rasprave, u tajnom procesu i bez ikakvog uključivanja javnosti donijela izmjene Zakona o državnoj upravi. Izmjene Zakona utvrđene su na sjednici od 16. novembra. Tekst izmjena nije dostavljen na razmatranje čak ni Savjetu za reformu javne uprave - savjetodavnom tijelu Vlade koje je, da paradoks bude kompletan, upravo formirano radi razmatranja nacrta propisa, strateških, planskih i analitičkih dokumenata u vezi sa reformom javne uprave", saopštila je predsjednica Upravnog odbora Koalicije NVO, Ana Novaković.

Istakla je da je Zakon o državnoj upravi jedan od ključnih zakona u oblasti reforme javne uprave.

"Izmjenama Zakona o državnoj upravi Vlada je ograničila sprovođenje javnih rasprava ”kad se zakonom, odnosno strategijom uređuju pitanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti i godišnjeg budžeta; u vanrednim, hitnim ili nepredvidljivim okolnostima; kad se zakonom bitno drukčije ne uređuje neko pitanje.” Ovako širokom formulacijom, ministarstvima je ostavljena mogućnost da biraju kada će sprovesti javnu raspravu, odnosno, da izbjegnu uključivanje javnosti u procese donošenja akata po svom izboru", naglasila je Novaković.

Kada je riječ o budžetu, kako je navela, ključni reformski dokument u toj oblasti, Program reforme upravljanja javnim finansijama koji je sastavni dio Strategije reforme javne uprave za period 2016-2020, ima za cilj veću otvorenost i transparentnost državnog budžeta.

"Budžetski kalendar koji je definisan Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti ne isključuje mogućnost javne rasprave o prijedlogu godišnjeg budžeta, iako je Ministarstvo finansija do sada nije organizovalo. Umjesto koraka unaprijed u ovom pravcu, sada se drugim zakonom želi trajno obezbijediti isključivanje javnost iz procesa formulacije budžeta", kazala je Novaković.

On je podsjetila da su javne rasprave o budžetu lokalnih samouprava izričita zakonska obaveza, a ovim se prijedlogom, kako je ocjenila, javna rasprava o državnom budžetu želi zakonom izričito zabraniti.

"Tako dolazimo do novog paradoksa, a to je da su gradjani pozvani da učestvuju na javnim raspravama o budžetu u svojim opštinama, dok im je zabranjeno da učestvuju u raspravi o državnom budžetu. Očigledno je da Vlada državni budžet tretira kao svojinu, koja pripada vladi a ne građanimanavela je Novaković.

U saopštenju se navodi da su u Koaliciji NVO, koja okuplja 99 nevladinih organizacija, dodatno iznenađeni tim rješenjima jer, koliko prošle godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova uprave je, prilikom rasprave o Nacrtu Uredbe o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona prihvatilo predlog većeg broja NVO da se briše zabrana javnih rasprava iz tog podzakonskog akta.

Novaković navodi da je Direktorat MUP-a koji je prihvatio taj predlog, isti Direktorat koji je sada uputio Vladi upravo suprotno rješenje i čine ga mahom isti službenici koji sada rade u ministarstvu sa drugim nazivom.

"Stoga pitamo Ministarstvo javne uprave (MJU) - šta se dogodilo u međuvremenu te uticalo na promijenu stava o učešću javnosti u kreiranju najvažnijih zakonskih akata?
 Kako se i navodi u reagovanju MJU, ova odluka je donesena u konsultaciji sa drugim organima pa pitamo- koji su to organi/ ministarstva predložili ova nazadna rješenja? Da li su eventualno ministri iz ovih resora- ministar finansija i ministar unutrašnjih poslova tražili ovakva rješenja? Ukoliko jesu, javnosti treba predočiti njihovo obrazloženje takvog zahtjeva kako bi se mogla objektivno sagledati i takva argumentacija", saopštila je Novaković.

Navela je da je ponuđeni odgovor MJU neubjedljiv i da ne pruža mogućnost za dalju argumentovanu raspravu.

"MJU navodi da se prijedlogom zakona javna rasprava zabranjuje za zakon o budžetu i o oblasti bezbjednosti i odbrane, da bi se „u određenim vanrednim i hitnim situacijama, stvorili uslovi za brzu reakciju po skraćenoj proceduri“. Cijenimo da se radi se o stvaranju trajnih izuzetaka, u oblastima oblasti o kojima se javnost nikada neće konsultovati, u hitnoj ili redovnoj proceduri", saopštila je Novaković.



Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније