Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

11. 12. 2017. 12:56 >> 12:25

56 GODINA RADA

IBM nezaobilazan partner u svim istraživanjima

Institut za biologiju mora već 56 godina prepoznat je kao respektabilna međunarodna naučna ustanova, a danas i kao nezaobilazan partner u svim važnijim regionalnim i evropskim projektima koji se bave istraživanjem i zaštitom Jadranskog mora i Mediterana uopšte, kazao je direktor Instituta dr Mirko Đurović povodom dana te institucije, koji se obilježava 11. decembra.

Đurović je u razgovoru za portal Univerziteta Crne Gore saopštio da rad u Institutu za biologiju mora podrazumijeva permanentno obrazovanje i stalno usavršavanje u svim oblastima istraživanja. 

“Kompleksnost samog rada ogleda se u uskoj specijalizaciji naučne oblasti, a ona svakako prati i razvoj dodatnih vještina koje su neophodan preduslov za realizaciju složenih naučnih zadataka. Da bi obavili složene zadatke i odgovorili na mnoge istraživačke zadatke, pojedini naučnici su i profesionalni ronioci, dok pojedini moraju često boraviti na ribarskim plovilima ili posjedovati dozvolu za upravljanje motornim čamcima. Izuzetan entuzijajazam i timski rad su neophodan preduslov za uspješnu realizaciju svih projekata. Smatram da je to najveća osobina koja danas krasi kolektiv Instituta”, kazao je Đurović.

On kaže da je Institut danas nezaobilazan partner u svim važnijim regionalnim i evropskim projektima koji se bave istraživanjem i zaštitom Jadranskog mora i Mediterana uopšte.

“To potvrđujemo našim uspješnim učešćem u velikom broju projekata iz različitih poziva: FP7, IPA Jadranski program, IPA prekogranične saradnje, H2020, Centra izvrsnosti – BIO ICT i drugi. Institut aktivno učestvuje u dvije najveće ribarstvene ekspedicije na Mediteranu MEDITS (Istraživanje i procjena biomase demerzalnih resursa) i MEDIAS (Istraživanje i procjena biomase resursa male plave ribe) kroz podršku reginalnog projekta ADRIAMED, koji finansira UN FAO iz Rima”, kazao je Đurović.

Kako jedan od najvažnijih projekata Đurović je naveo onaj pod nazivom - „Naučna saradnja kao podrška odgovornom ribarstvu na Jadranskom moru“, koji se finansirakroz program Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija. Institut za biologiju mora je njegov aktivan učesnik od 2002. godine.

Zaposleni u laboratorijama IZBM članovi su svih relevantnih međunarodnih naučnih tijela koje se bave problematikom ribarstva na Mediteranu.

On je kazao i da će uspostavljanje prvog Centra za očuvanje bioiverziteta mora u okviru koga će se osnovati i prvi javni akvarijum u Crnoj Gori imati višestruki značaj za dalji razvoj Instituta i Univerziteta Crne Gore.

“Osnova misija Centra biće prije svega edukacija naših najmlađih sugrađana o bogatstvu i značaju Jadranskog mora i potrebi njegovog očuvanja, zatim ćemo kroz njega osnovati Centar za spašavanje ugroženih morskih organizama, a istovremeno ćemo djelovati u pravcu daljeg naučnog razvoja kroz niz eksperimentalnih istraživanja”, zaključio je Đurović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније