Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 12. 2017. 00:01 >> 07:52

LJUDSKA PRAVA

Građani se najčešće žale na institucije

U Crnoj Gori je prisutan napredak u zaštiti ljudskih prava, ali se ona moraju dalje unaprjeđivati, ocijenili su učesnici emisije "Okvir" RTCG. Deseti Decembar je Dan ljudskih prava.

22:30 Raičević je ocijenila da vrlo često izostaje odgovornost ljudi iz institucija i da je odsustvo nekažnjivosti veoma problematično.

22:22 Predstavnica NVO Centar za ženska prava, Maja Raičević, kazala je da je, uprkos napretku, prisutna sistemska diskriminacija žena koje prijavljuju nasilje.

"Pomenula bih situaciju pravne nesigurnosti kojoj smo svjedočili ove godine kada smo imali situaciju da se jedan vrlo važan zakon mijenja tri puta u dvije godine. Govorim o zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti, gdje je značajno poljuljano povjerenje građana u institucije, što ne bi smjelo da se dešava u ovoj fazi evropske integracije Crne Gore. Ta situacija je dovela jedan veliki broj žena, korisnica naknada za majke, u jedan vrlo težak socio - ekonomski položaj kojim se u ovom trenutku niko u državi ne bavi.", ocijenila je Raičević.  

22:15 Nataša Borović iz Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore je ocijenila da, što se tiče osoba sa invaliditetom, ostaju isti problemi.

"Kada je u pitanju zakonska regulativa, zaista je prethodnih godina dosta toga unaprijeđeno. Međutim uvijek govorimo o primjeni i uvijek se iste stvari, kada je u pitanju primjena, ne realizuju.", kazala je Borović. 

22:10 Predstavnik NVO Građanska alijansa Milan Radović kaže da ima napretka kada je riječ o ljudskim pravima, ali i da se mora dalje raditi na unaprjeđenju tih prava.

"Negdje generalno, rekao bih da treba dosta da radimo na bremenu koje vučemo iz prošlosti. Od suočavanja sa prošlošću, teških kršenja ljudskih prava kroz torturu, pa danas do predrasuda posebno kada su u pitanju marginalizovane društvene grupe i žene koje itekako trpe nasilje.", poručio je Radović.  

22:00 Mijušković je kazala da se građani najčešće žale na postupanje državnih institucija, bilo da se radi o odugovlačenju postupka ili nedonošenju odluka po zahtjevima građana.

"Uočavamo da postoji nesklad u djelovanju različitih državnih institucija i ponekad imamo takozvano ping pong prebacivanje odgovornosti sa jednog na drugi organ.", ocijenila je ona.

21:53 Zamjenica Ombudsmana Snežana Mijušković je kazala da je ta institucija u izvještaju za 2016. konstatovala da u Crnoj Gori nema drastičnog kršenja ljudskih prava. 

"U našem izvještaju mi smo konstatovali da i dalje ima pojedinih ranjivih kategorija našeg stanovništva, bilo da se radi o djeci, osobama sa invaliditetom, pripadnicima manjinskih naroda, staroj populaciji. Dosta je oblasti na kojima treba raditi. Naše zakonodavstvo je usaglašeno sa evropskim propisima, ali je zaista veliki izazov njegova implementacija.", naglasila je Mijušković.  

21:40 Radošević - Marović je saopštila da je jedan od uslova Evropske komisije bio da Crna Gora ima tijelo koje će pratiti promjene u kaznenoj politici u oblasti antidiskriminacije.

"Odlučili smo da taj organ upravo bude naše ministarstvo koje je dužno da obavještava Evropsku komisiju o svakoj promjeni kaznene politike u ovoj oblasti.", kazala je ona. 

21:35 Predstavnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Blanka Radošević Marović, kaže da kada su u pitanju zakoni kojima se štite ljudska prava i najranjivije društvene grupe, u Vladi mogu biti potpuno zadovoljni. 

"Najnovije izmjene i dopune zakona o zabrani diskriminacije, koje je Skupština usvojila juna ove godine, su dobile ocjene pune usklađenosti sa evropskim standardima.", kazala je ona.  

21:28 Duković je istakao da je nekoliko zakona, posebno iz antidiskriminacione oblasti, već usaglašeno sa svim evropskim standardima. On je ocijenio da Evropska komisija svake godine konstatuje vidan napredak Crne Gore u oblasti ljudskih prava.

21:23 Halil Duković je kazao da možemo biti zadovoljni kada se pogleda šta je sve Crna Gora do sada uradila na polju zaštite i unapređenja ljudskih prava.

"S obzirom da je bio jedan kratak period od nezavisnosti do sada, Crna Gora je zaista napravila jedan veliki i snažan iskorak u tom pravcu.", ocijenio je Duković. Dodao je da to, ipak, nije dovoljno i da sve kritike od strane Evropske komisije Odbor za ljudska prava uzima u obzir i uvodi u svoj godišnji plan rada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније