Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio P.R. [ Mina ]

08. 12. 2017. 17:48 >> 17:15
1

KOD SEDAM PACIJENATA

KCCG: Urađena biopsija mišića i nerava

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) danas je kod sedam pacijenata urađena biopsija mišića i nerava radi precizne dijagnostike neuromišićne bolesti.

Kako su pojasnili iz KCCCG, u pitanju je multidisciplinaran pristup dijagnostikovanja pacijenata sa nejasnim neuromišićnim oboljenjima.

“U današnjoj dijagnostici, pored patologa iz Kliničko-bolničkog centra (KBC) Zemun, Sanje Milenković, koja je šef referentne Nacionalne laboratorije za neuromišićne bolesti i laborantkinje Vere Majstorović iz KBC-a - Zemuna, učestvovali su i ljekari i medicinske sestre-tehničari iz KCCG”, navodi se u saopštenju.

Iz KCCG su kazali da su u dijagnostici učestvovali direktor Klinike za neurologiju, Jevto Eraković, hirurzi Miodrag Radunović i Janko Žujović, direktor Centra za patologiju Filip Vukmirović, kao i patolozi Mileta Golubović i Ljiljana Vučković, glavni tehničar Urgentnog centra, Mitar Saveljić, instrumentarke Nataša Jovanović i Slađana Đuričković, medicinska sestra Vera Janković, kao i laboranti Centra za patologiju Boban Peruničići i Danijela Dragaš.

To je, kako se dodaje, drugi put da se ova biopsija radi u ovoj ustanovi.

Iz KCCG su podsjetili da je, takođe uz podršku Milenković, biopsija kod pet pacijenata prvi put rađena u toj ustanovi u junu.

“Danas radimo biopsiju mišića i nerava u cilju diferencijalne dijagnostike nejasnih pacijenata. Smatra se da u Crnoj Gori ovakvih pacijenata godišnje ima oko 30. Benefit i značaj je ogroman za pacijente i nas” kazao je Eraković.

On je naveo da se benefit pacijenata ogleda u tome što mogu kompletnu dijagnostičku proceduru da ostvare u Kliničkom centru, odnosno u svojoj državi, i dodao da se za ljekare benefit ogleda u postavljanju jasne dijagnoze kod pacijenata kod kojih su one bile prilično nejasne.

Milenković je kazala da je tehnika uzimanja neuromišićnih biopsija posebna.

Nakon što hirurg uradi biopsiju isječak se dostavlja u laboratoriju gdje je, kako je rekla, “prvi trenutak obrade neuromišićnog tkiva”.

“Uzeti uzorak se prvo smrzava na temperaturi od -170 stepeni, a nakon toga slijedi procedura koja može da traje i do 24 sata. To je analiza bolesti, prvenstveno mišića i perifernih nerava” objasnila je Milenković.

Prema njenim riječima, to je kategorija rijetkih bolesti, to je na dvije hiljade jedan pacijent, i u većini slučajeva to su nasljedne bolesti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније