Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

08. 12. 2017. 11:14 >> 10:42

VUKIĆEVIĆ OCIJENILA

I zdravstvo postaje biznis kategorija

Novčane kazne roditeljima koji nijesu vakcinisali djecu idu u prilog tezi da zdravstvo gubi svoju humanu crtu i postaje biznis kategorija, ocijenila je poslanik Demosa, Anka Vukićević.

 

Ona je saopštila da je povjerenje u crnogorski zdravstveni sistem, kada je u pitanju vakcinacija djece, izgubljeno 2009. godine, tokom "pandemije" virusa H1N1.

Vukićević smatra da rješenje problema nije u kaznenim odredbama, koje su predviđene Predlogom zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

"Umjesto da neko od nadležnih krene u kampanju sticanja povjerenja građana, kroz razgovor, organizujući tribine, televizijske emisije na koje će pozvati renomirane stručnjake iz ove oblasti, problem povećanja procenta nevakcinisanih rješavaće kažnjavanjem. Kazna za roditelje, staratelje, usvojitelje koji nijesu omogućili vakcinaciju djetetu predškolskog i školskog uzrasta, protiv određenih zaraznih bolesti kreće se u iznosu od 100 do 2.000 eura. I opet sve preko leđa crnogorskih građana. Predviđene novčane kazne idu u prilog tezi da i zdravstvo gubi svoju humanu crtu i postaje biznis kategorija", rekla je Vukićević.

Smatra da će iz straha od kazne, svoju djecu vakcinisati oni čiji je standard ispod granice siromaštva, te oni koji svojoj djeci, "zahvaljujući Vladi Crne Gore, u 21. vijeku ne mogu obezbijediti najbolji lijek protiv svih infekcija - a to su higijena i zdrava ishrana".

"Ministarstvo zdravlja mora raditi na kontinuiranoj edukaciji i zdravstvenih radnika i građana. U okruženju je veliki broj stručnjaka sa višedecenijskim iskustvom u ovoj oblasti koji promovišu tvrdnje da se sastav vakcina mora kontrolisati , da je svaki pacijent priča za sebe i da se ne mogu tretirati isto. To je jedan od načina da rizici budu svedeni na minimum, a roditelji vakcinaciju svog djeteta ne doživljavaju kao prinošenje žrtve očuvanju zdravlja ukupne populacije. I kako reče bivši ministar zdravlja dok su ga vakcinisali neprovjerenom vakcinom usred nepostojeće pandemije 'život teče'. Da, ali kako kome", poručuje Vukićević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније