Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 07. 2013. 16:26 >> 16:26

KRPELJI PRENOSIOCI

Babezija kriva za pomor stoke

Babezija najverovatniji uzrok nedavnog pomora ovaca i jagnjadi u Ponikvicama kod Bijelog Polja, kada je domaćinu Vuku Konjeviću uginulo 15 grla.

 

Dalji pomor ovaca je zaustavljen  nakon što je veterinar, Nikola Grandov posumnjao da se radi o Babeziji,bolesti koju su izazvali krpelji iz vještačkog bunara sa kojeg se napajala stoka  u kojem se topio snijeg, takozvane snježanice a koja je pogodna za njihovo skupljanje.

“Prema uzetoj anamnezi utvdili smo da je riječ o opasnoj bolesti koja izaziva uginuće dva sata nakon njene pojava.Tako je za samo jedan dan uginulo sedam grla. U toru i njegovoj okolini  uočavala se krv koju su izmokravala gotovo sva preostala grla, koja su imala i izuzetno visoku temperaturu.Tada smo vakcinisali preostalo stado i dali odgovarajuće ljekove“, kazao je Grandov.

Nakon terapije, uginuća su stala a oboljela grla su se postepeno počelo  oporavljati.Oporavak preostalog stada od 35 grla,ohrabrio je ne samo Vuka i njegovu porodicu već i njihove komšije.

“Mnogo nam je sada lakše, kada znamo uzrok uginuća ovaca i jagnjadi. Bunar smo izolovali, premda imamo problem sa napajanjem stoke, sobzirom da se radi o bezvodnom području”, kaže prvi komšija Sretko Jelić, koji će sa svojim bratom i drugim komšijama pokušati da pomogne Konjevićima, da nadomjeste izgubljena grla, sobzirom da radi o porodici slabog imovnog stanja.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније