Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine; Objavio: I. P. ]

08. 12. 2017. 07:56 >> 08:26

PODACI KCCG

Svaki četvrti porođaj carskim rezom

Svaki četvrti porođaj na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCCG je tokom prvih devet mjeseci ove godine okončan carskim rezom.

 

Ginekolog GAK-a Vojislav Miketić kazao je Dnevnim novinama da je riječ o velikoj zahtjevnoj operaciji, te da su moguće brojne komplikacije, od kojih je najteža smrt.

Tokom prvih devet mjeseci ove godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore (GAK KCCG) porođeno je ukupno 2.240 pacijentkinja, od čega je 498 porođaja završeno carskim rezom, saopšteno je Dnevnim novinama iz najveće zdravstvene ustanove u zemlji.

To znači, kako napominju, da je stopa carskih rezova u 2017. godini 22,23 odsto, odnosno da je svaka četvrta trudnica na svijet donijela bebu carskim rezom.

Ako uzmemo u obzir podatke iz prethodnih godina, i ako ih uporedimo sa statistikom drugih zemalja, situacija po pitanju izvedenih carskih rezova u Kliničkom centru nije neuobičajena.

"U 2016. godini je bilo 3.103 porođaja i u 22.88 odsto su završeni carskim rezom, a u 2015. od 3.160 porođaja, 25.19 procenata carskih rezova. Što se tiče stope carskih rezova u regionu i svijetu generalno, u SAD-u, ta stopa za 2016. godinu iznosi 32,3 odsto, a u Evropi 25 procenata. U zemljama regiona stopa se kreće u ovim okvirima. Govorim naravno o tercijarnim ustanovama u kojima se porađaju pacijentkinje sa najtežom patologijom u trudnoći koje se upućuju iz cijele države”, napominje Miketić.

Međutim, kako ističe, carski rez je velika i zahtjevna operacija, te su brojne komplikacije moguće.
"Najteža je svakako smrt trudnice. Ostale su krvarenje, sepsa, ileus, endometritis, infekcija rane, endometrioza na ožiljku, infertilitet. U narednoj trudnoći, može doći do rupture uterusa u predjelu ožiljka od prethodnog carskog reza sa ugroženošću bebe, ponovni carski rez, placenta previa", navodi Miketić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније