Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 07. 2013. 15:55 >> 15:55

EUROPROBE 3

KCCG: Nova oprema za liječenje tumora

Donacijom sredstava prikupljenim na Novogodišnjem bazaru 2012. godine u organizaciji Međunarodnog kluba žena, u Kliničkom centru Crne Gore je nabavljen najnoviji portabilni gama detektor, Europrobe 3, koji služi u onkološkoj hirurgiji za intraoperativno određivanje prvog limfnog čvora (stražarski limfni čvor, sentinel limfni nod) koji prima limfnu drenažu iz malignog tumora.

"Njegovom identifikacijom, vađenjem i provjerom, ukoliko se dokaže da nije sjedište tumorskih ćelija se pouzdano predviđa nezahvaćenost regionalnih limfnih čvorova tog basena. Time se postiže izbegavanje nepotrebnog operativnog uklanjanja limfnih čvorova regije što je sastavni dio brojnih hirurških onkoloških intervencija i značajan uzrok postoperativnog morbiditeta", saopšteno je iz KCCG.

Primjena ove procedure, sentinel limfonodne biopsije, kako je navedeno, doprinosi manje agresivnom hirurškom pristupu, što je i inače tendencija onkološke hirurgije našeg doba.

"Već danas se maligni rak dojke sa klinički nezahvaćenim limfaticima pazušne jame ili maligni melanom debljine jedan do četiri milimetra po novim hirurškim doktrinama obavezno tretiraju na ovaj način", stoji u saopštenju.

Primjena ove procedure se ispituje i uvodi i u hirurgiji nekih drugih malignih tumora kao što su tumori glave i vrata, nekih ginekoloških maligniteta kao što su rak grlića i vulve, rak anusa ili prostate.


"Nama je zadovoljstvo da smo među prvima u regiji koji su zahvaljujući želji da se prate najnovija dostignuća u medicini doprinijeli očuvanju kvaliteta života brojnih naših bolesnika. Zajedno razvijamo osjećaje među svim članovima društvene zajednice da je zdravlje jedan od prioriteta našeg doba, da je praćenje i razvijanje novih tehnologija i procedura, kao i unaprjeđenje kvaliteta života bolesnika od brojnih malignih bolesti, naš zajednički sveti cilj", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније