Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

07. 12. 2017. 12:05 >> 11:38
3

ĐUROVIĆ PISAO ODBORU

Preispitati postupak razrješenja Ivanovića

Član Savjeta RTCG-a, Goran Đurović, pozvao je Administrativni odbor da preispita osnov svog poziva na izjašnjenje i započetog postupka razrješenja Darka Ivanovića, sa funkcije člana Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM).

 

Podsjećamo, Administrativni odbor pokrenuo je prije tri dana postupak razrješenja Ivanovića, zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije. Odbor bi, kako je najavljeno, Ivanovića trebalo da sasluša 12. decembra.

Đurović, u pismu upućenom članovima Administrativnog odbora, navodi da će to skupštinsko tijelo, ako ne preispita osnov započetog postupka, "prekršiti Zakon o elektronskim medijima, koji predviđa u kojim slučajevima se razrješavaju članovi Savjeta AEM".

"Osnov za pokretanje postupka razrješenja člana Savjeta AEM ne može biti kršenje člana 11 i 13 Zakona o sprečavanju korupcije. U članu 33 Zakona o elektronskim medijima propisano je da će Skupština razriješiti člana Savjeta AEM i imenovati drugog, ukoliko se: 1. utvrdi da je prilikom imenovanja dao o sebi netačne podatke ili je propustio da iznese podatke i okolnosti koji su bitni za imenovanje; 2. ne prisustvuje sjednicama Savjeta u periodu dužem od šest mjeseci; 3. je u toku trajanja mandata nastupila neka od okolnosti iz člana 17 ovog zakona; 4. zbog bolesti, na osnovu nalaza nadležne zdravstvene ustanove, nije u mogućnosti da obavlja dužnost člana Savjeta u periodu dužem od šest mjeseci", navodi se u pismu Đurovića.

Član Savjeta RTCG podsjeća da Zakon o elektronskim medjima, koji jedino može da primjeni Administrativni odbor u postupku razrješenja, ne predviđa da član Savjeta AEM može biti razriješen zbog kršenja članova 11 i 13 Zakona o sprečavanju korupcije, koji se odnose na ograničenja u vršenju javne funkcije.

"Sa druge strane, Zakon o sprečavanju korupcije ne sadrži normu kojom se stavlja iznad drugih propisa uključujući Zakon o elektronskim medjima ili kojom derogira pojedine članove Zakona o elektronskim medjima. U odluci koju je 29. septembra donijela Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) povodom pokretanja postupka protiv Darka Ivanovića, navedeno je: 'U vezi Ugovora o poslovno programskoj saradnji zaključenog između 'Agencije medija N-gage' DOO Podgorica sa Televizijom Crne Gore, u toku postupka je utvrđeno da u radnjama imenovanog javnog funkcionera ne postoji postupanje suprotno članu 17 stav 1 tačka 4 Zakona o elektronskim medjima, jer Darko Ivanović nije vlasnik udjela, akcionar, član organa upravljanja, zaposleni, lice pod ugovorom u Televiziji Crne Gore'. Dakle, jedini pravni osnov za pokretanje postupka razrješenja Darka Ivanovića prema odluci ASK ne postoji", smatra Đurović.

On napominje da ASK u svojoj odluci nije utvrdila kršenje člana 7 Zakona o sprečavanju korupcije, koji propisuje definiciju sukoba interesa, odnosno podređivanja javnog interesa privatnom, kao ni kršenje člana 17 Zakona o elektronskim medjima.

"Administrativni odbor može u slučajevima kršenja članova 11 i 13 Zakona o sprečavnju korupcije (koji se odnose na ograničenje u vršenje javne funkcije), kao i slučaju kršenja člana 23 ovog zakona (koji se odnosi na podnošenje izvještaja o prihodima i imovini), da konstatuje da nema osnova za pokretanje postupka razrješenja i da obavijesti ASK o nastavku prekršajnog postupka za koji je predviđena novčana kazna. Admnistrativni odbor, sa druge strane, može da pokrene postupak razrješenja na osnovu Zahtjeva za razrješenje člana Savjeta AEM Darka Ivanovića koji je Administrativnom odboru dostavio Savjet AEM u januaru 2015. godine a na koji Administrativni odbor nije nikad odgovorio. Bez obzira na više puta javno iskazano nezadovoljstvo načinom izbora i radom članova Savjeta AEM, vjerujem da treba javno ukazati na posljedice kršenja propisa od strane Administrativnog odbora. Svjesnim kršenjem propisa poslanici, umjesto da budu primjer građanima, pokazuju da su iznad zakona i da im je jedini interes zadovoljenje potreba njihove partije. Poruka koju šalju građanima svojim odlukama je da svi nisu jednaki pred zakonom a to je dodatno problem jer se protiv odluka Skupštine Crne Gore ne može voditi upravni spor već građani svoja prava mogu zaštiti pred osnovnim sudom", zaključuje se u pismu Đurovića.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније