Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

07. 12. 2017. 11:51   >>  11:23

UEHARA PORUČUJE

Jednako pristupati djeci sa smetnjama

Jednak pristup za djecu sa smetnjama u razvoju moralna je obaveza cijelog društva, kazala je ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Margaret En Uehara.

U okviru obilježavanja Međunarodnog Dana osoba sa invaliditetom (IDPD), Specijalna Olimpijada je u saradnji sa Unicefom organizovala posjetu jednog od vrtića u kojem se sprovodi licencirani program Specijalne Olimpijade pod nazivom "Young Athletes". Ovaj program Specijalna Olimpijada Crne Gore sprovodi u 4 opštine u Crnoj Gori i na 10 lokacija po vrtićima u izabranim opstinama, u saradnji sa Unicefom Crna Gora i uz podrsku Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Kako je saopšten iz NVO Specijalna Olimpijada, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, šef UNICEF-a u Crnoj Gori, Osama Kogali, i ambasadorka SAD Margaret En Uehara posjetili su Bijelo Polje, opštinu koja godinama daje značajan doprinos izgradnji inkluzivnog društva.

Kogali je podsjetio da su djeca sa smetnjama u razvoju nažalost još uvijek često stigmatizovana širom svijeta.

"Udruženim naporima možemo da obezbijedimo da svako dijete sa smetnjama u razvoju ima šansu da ostvari svoj potencijal. Na taj način, gradimo bolji svijet za sve nas. Govorimo o mogućnostima - pridružite nam se“, poručio je Kogali, koji je sa Ueharom posjetio program Specijalne olimpijade koji se organizuje u vrtiću "Dušo Basekić".

Nakon druženja sa djecom u bjelopoljskom vrtiću, Uehara je naglasila da je jednak pristup za djecu sa smetnjama u razvoju moralna obaveza cijelog društva.

"Naš svijet danas je bogatiji zahvaljujući doprinosu sjajnih muškaraca i žena koji su prevazišli svoj invaliditet kako bi napravili pozitivni uticaj na društvo. Srećna sam što djeca u Bijelom Polju imaju tako svjetlu budućnost zahvaljujući podršci UNICEF-a, Vlade SAD, roditelja, nastavnika i lokalne zajednice“, kazala je Uehara.

Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić potvrdio je odlučnost lokalne samouprave da unapređuje položaj djece u Bijelom Polju.

"Moramo da učinimo da se svi oni osjećaju kao dio društva, da to ne bude floskula ili ispunjavanje standarda. Moramo se maksimalno posvetiti toj djeci, bez obzira na to da li su iz naše porodice ili ne", kazao je Žurić koji se takođe družio sa djecom učesnicima predškolskog sportskog programa Specijalne olimpijade.

Ovaj program pod nazivom "Mladi sportisti" namijenjen je djeci uzrasta od 3 do 8 godina. U Crnoj Gori je počeo da se sprovodi od ove godine i do sada je obuhvatio 150 djece sa i bez smetnji u razvoju. Te aktivnosti su već dale značajne rezulte, kazao je nacionalni direktor Specijalne olimpijade Ivan Radović.

"Dosadašnje iskustvo pokazuje da djeca napreduju u fizičkim i motoričkim sposobnostima i preko 70 odsto za vrlo kratak period", kazao je Radović.

Rezultate ovog programa prepoznao je i Ljubiša Martinović, otac Mirjane, djevojčice sa smetnjama u razvoju.

"Mislim da je 40-50 odsto bolja. Naučila je da uzme sama da jede, da zove tatu i mamu", kazao je on.

Napredak je uvidio i Boris Drobnjak, otac četvorogodišnje djevojčice koja je Mirjanina najbolja drugarica.

"Izuzetno sam zadovoljan kako napreduje, kako je ona prihvatila dijete koje ima teškoće u razvoju", kazao je Drobnjak.

Tamara Milić, predstavnica Ministarstva prosvjete, koji je akreditovao program "Mladi sportisti", ističe da djeca, pored napretka u fizičkom, ostvaruju i napredak u socioemocionalnom razvoju.

"Učenje kroz igru stimuliše intelektualni razvoj, komunikaciju, tako da se, kroz igru, razvija svaki segment razvoja djeteta", objasnila je Milić.

Direktorka vrtića "Dušo Basekić" Ida Ćetković ističe da je kvalitet obrazovanja koji njihova ustanova nudi djeci značajno poboljšan zahvaljujući programu Specijalne olimpijade.

"Bilo bi dobro da ovaj program bude dio aktivnosti svih predškolskih ustanova", zaključila je Ćetković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније