Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

06. 12. 2017. 07:50 >> 07:20
2

MEDENICA PONOVILA

Sudije rade u lošim uslovima

Sudije u Crnoj Gori rade u lošim uslovima i to treba da se promijeni, a nedopustivo je, takođe, da oni u osnovnim sudovima imaju samo 1.000 eura platu, kada na godišnjem nivou, pojedinačno, okončavaju čak 250 predmeta, saopštila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Ona je na jučerašnjoj sjednici Odbora za politički sistem, gdje se razgovaralo o predloženom budžetu za 2018. godinu, saopštila da su tražili novac za poboljšanje uslova rada sudija, ali da su u tom dijelu "ostali dosta uskraćeni".

Pojasnila je, da kada je riječ o kapitalnim izdacima, traženo je 3.374.000 eura, ali da im je odobreno samo 806.000 eura.

"A onda se pitamo zašto je sudnica Višeg suda onakva kakva jeste i dobijamo kritike je li to slika države, je li to snaga sudske grane vlasti i da li u takvim prostorima možemo imati kvalitetnu pravdu. Upravo su se pitali neki koji su dugo bili u poziciji da obezbijede bolje uslove rada sudskoj grani vlasti i uvijek su bili afirmativni prema našim zahtjevima, a kada je trebalo podići ruku tada su bili protiv toga", negodovala je Medenica, prenosi Pobjeda.

Konačno je vrijeme i da crnogorski sudovi, kako je dodala, imaju optimalne uslove za rad, tehnički opremljene sudnice. Iz Evrope, prema njenim riječima, pristižu prigovori na informacioni sistem.

Ukoliko, kako je kazala, želimo da imamo moralnog, autonomnog i obrazovanog sudiju za to je, takođe, potrebno ulaganje. Komentarišući primanja sudija, istakla je da su sve sudije na većim instancama spremne da im se smanji koeficijent, ali da se dozvoli da sudije osnovnih sudova imaju veću platu.

"Njihova plata je 1.000 eura. Niko od mladih sudija nema riješeno stambeno pitanje, a od toga izdvajaju 250 ili 350 eura za stanarinu. Da li možemo garantovati da je sudija sa 650 eura i sa obavezom da 250 predmeta završi za godinu dana može sačuvati svoju moralnost i autonomiju", rekla je ona, dodajući da se koruptivnost sprečava samo dobrom i stabilnom platom.

Poslanik Andrija Nikolić (DPS) joj je odgovorio da niske zarade ne smiju biti cijena moralnosti.

"Jednakost i pravda su univerzalne vrijednosti i moraju bitu iznad materijalnog", kazao je on

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније