Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 12. 2017. 13:42 >> 13:08

DPNCG POZIVA

Okončati istragu o prijetnjama Otaševiću

Savjet za građansku kontrolu rada policije prihvatio je pritužbu Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) zbog postupanja policije u predmetu novinara Vladimira Otaševića, saopštili su novinari. Oni očekuju da ODT Podgorica što hitnije okonča istragu o prijetnji brata premijera Duška Markovića, Otaševiću.

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore je saopštilo da je Savjet za građansku kontrolu rada policije na čijem je čelu Dražen Cerović utvrdio "da je postupanje policijskih službenika u konkretnom slučaju bilo neprofesionalno iz razloga što policija nije postupala po nalogu tužioca“.

"Postupanje policije izvan naloga nadležnog državnog tužioca predstavlja podrivanje vladavine prava", zaključio je Savjet na sjednici koja je održana 1.decembra ove godine.

Iz DPNCG ističu da je za zaštitu novinara ovo važna poruka Upravi policije, bez obzira što Savjet nije utvrdio kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i Ustava u smislu zaštite novinarskih izvora.

"Društvu je neformalno objašnjeno da oni za to nemaju zakonska ovlašćenja", saopšteno je iz DNPCG.

Oni napominju da je Savjet konstatovao kršenje Zakona o krivičnom postupku, koji obavezuje policiju da slijedi naloge tužioca.

"U ovom slučaju, ODT Bijelo Polje je naložio 29.9 2017. OB Mojkovac da se sa već uzetog telefona od novinara izuzme snimak u njegovom prisustvu. ODT BP je tražilo da ga policija obavjesti da li je to sprovela i ako nije da ga obavjesti. Sve to nakon što je DPNCG 27.septembra iniciralo postupak pred Savjetom, zatim uputilo pismo VDT i predsjendiku Tužilačkog savjeta Ivici Stankoviću i ambasadama, i obavjestilo javnost da su policija i tužioci povrijedili pravo novinara. Jer, novinaru je već ranije, još 14.septembra oduzet telefon SIM kartica i do danas nisu vraćeni", napominju novinari.

Tužilaštvo je, ocjenjuju, time naknadno pokušalo da ispravi grešku.

"Tražimo od ministra Mevlduna Nuhodžića i direktora UP Slavka Stojanovića da pošalju svoje službenike na edukativne seminare, a mnogi od njih su već bezbroj pohađali, kako bi naučili ZKP i na koji način treba da se odnose prema NOVINARIMA. Takođe i da se disciplinski sankcionišu službenici i odgovorni koji nijesu ispoštovali nalog OD Bijelo Polje u ovom predmetu kolege Otaševića", navodi se u saopštenju.

Od ODT Podgorica, očekuju da, kako su kazali, što hitnije okonča istragu o prijetnji brata premijera Duška Markovića, Otaševiću.

"Pozivamo kolege da nam se obrate za besplatne pravne savjete i ne dozvole policiji, ili tužiocima, da krše njihova prava tokom krivičnih postupaka zloupotrebljavajući činjenicu da je većina nas pravno neuka stranka", .

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније