Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 12. 2017. 12:21   >>  15:21 4

EVROPSKI SUD

Strazbur presudio u korist Alkovića

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odlučio je u korist Rize Alkovića koji je državu Crnu Gori pred tim sudom tužio za povredu prava na dom i na zabranu diskriminacije.

U presudi se navodi da Crna Gora treba da isplati Alkoviću šest hiljada eura na ime nematerijalne štete i pet hiljada eura za troškove advokata.

On je na ime nematerijalne štete tražio 100.001 eura.

Alković je rođen u Crnoj Gori 1960. godine a trenutno živi u Belgiji. Evropskom sudu je predao prestavku nakon što je sa porodicom napustio Crnu Goru i dobio azil u toj zemlji.

Slučaj se odnosi na seriju etnički i vjerski motivisanih napada na Alkovića koji je Rom muslimanske vjeroispovijesti a koje su 2009. godine počinile njegove komšije dok je živio u zgradi u podgoričkom naselju Zagorič.

Evropski sud je izdvojio dva slučaja.

Prvi, koji se dogodio u maju 2009. kada je njegov komšija izvadio pištolj iz auta i prema njegovoj terasi ispalio desetak metaka.

Drugi, je iz septembra iste godine kada je Alković sa porodicom slavio Bajram. Tada je na vratima njegovog stana nacrtan krst i ispisano: "Iselite se ili ćete oštro zažaliti".

U presudi je navedeno da su crnogorske vlasti od svih prijetnji procesuirale samo slučaj sa pucnjima, i tretirali ga kao ugrožavanje sigurnosti. Međutim, sudija Goran Đukić je oslobodio Alkovićeve komšije, Vladimira Šoća i Mladena Bulatovića. Kasnije je i Ustavni sud odbio Alkovićevu ustavnu žalbu.

Alković je sa porodicom napustio stan u julu 2010, odnosno kada su neki ljudi počeli da prate njegovu kćerku i da joj prijete da će je ubiti ako ne povuče tužbu protiv bivšeg komšije Vladimira Šoća za ugrožavanje sigurnosti, a kasnije je zatražio i azil, koji mu je odobren.

Predstavkom u Strazburu je naveo da su Alkoviću povrijeđena prava na dom, na zabranu diskriminacije, na slobodu vjeroispovijesti i pravo na pravni lijek.

Inače, Inicijativa mladih za ljudska prava, članica Građanske alijanse, u saradnji s advokaticom Azrom Jasavić, pružili su besplatnu pravnu pomoć Rizu Alkoviću.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније