Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

05. 12. 2017. 11:16   >>  10:51

JANOVIĆ POZIVA

"Nađimo volontera u sebi"

Ministar sporta Nikola Janović pozvao je sve građane da pronađu volontera u sebi, i ujedno čestitao Međunarodni dan volontera. On se zahvalio građanima dobre volje koji, bez obzira na godine i profesije, pomažu drugima u nevolji.

Janović je na konferenciji za medije, koju je povodom Dana Crvenog krsta i Međunarodnog dana volontera, u saradnji sa Ministarstvom sporta organizovao Crveni krst Crne Gore, izrazio zadovoljstvo što je kao ministar sporta postao dobrovoljni davalac krvi i glavni promoter kampanje "Pruži ruku za život. Daruj krv".

"Raduje me podatak da je kampanja već urodila značajnim rezultatima, jer je broj dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori porastao 30 odsto", kazao je Janović i dodao da je to još jedan dokaz da često ni sami nijesmo svjesni koliko naše malo, nekome može značiti mnogo.

"Bilo da je to bar jednom godišnje donirana krv, izdvojeno malo vremena za posjetu starijim osobama, pružena prva pomoć, pomoć beskućnicima. Sve to, nekome će sigurno uljepšati život, a nekad ga možda i spasiti", poručio je Janović.

Njemu je generalna sekretarka Crvenog krsta Jelena Dubak uručila zahvalnicu za poseban doprinos u ispunjavanju humanitarnih zadataka i misije Crvenog krsta. 

Janović je naglasio da Ministarstvo sporta, putem svog Direktorata za mlade, kako je to i zacrtano u Strategiji za mlade, promoviše mlade kao proaktivne građane koji učestvuju u donošenju odluka i razvoju zajednice.

U toj misiji, kako je kazao, nezaobilazan je volonterizam, pomoću kojeg snažimo mlade da učestvuju u volonterskim akcijama, da aktivno razmišljaju o volontiranju, da podstaknu i motivišu što veći broj vršnjaka, kako bi sa što većim osjećajem odgovornosti za svoju zajednicu, unaprijedili život u njoj i zajedno odgovorili potrebama drugih.

Mladi na taj način, istakao je Janović, ne samo da njeguju duh volonterizma i promovišu njegove ideale, već stiču i nova iskustva, znanja, vještine, prijateljstva, kao i kontakte koji će im pomoći da se stručno usavršavaju i napreduju.

Volontiranje nas, kako je rekao, čini boljim ljudima, jer baš kao i sport i volonterizam podstiče timski duh, brigu za druge, razvija svijest da samo zajedničkim zalaganjima i uz doprinos svih možemo postići rezultate.

Janović je podsjetio da je Ministarstvo sporta na ovogodišnjem konkursu za finansiranje i sufinansiranje omladinskih organizacija podržalo nekoliko projekata čiji je cilj podsticanje volonterizma i za sljedeću godinu najavio da će ministarstvo putem Konkursa podržati aktivnosti postojećih ili novih volonterskih klubova, centara i servisa koji omogućavaju kratkoročno i dugoročno volontiranje mladih na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Pomoću različitih aktivnosti promovisaćemo, zaključio je i vrijednosti volonterizma, kako za pojedinca tako i za državu.

I Dubak je čestitala praznik volonterima, kojih je u Crnoj Gori oko 2.000 uz, kako je kazala "veliko hvala za njihovu posvećenost, predanost i odgovornost koju svakodnevno iskazuju u svom radu".

Dubak se nada da će njihovim primjerom biti vođeni i drugi i da će naši volonteri, zaključila je, proizvesti dovoljno energije da obasjaju cijelu Crnu Goru.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније