Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine; Objavio: I. P. ]

05. 12. 2017. 07:32 >> 07:02
1

PODACI ZZZCG

Žene teže dolaze do posla

Na zaposlenje duže čekaju žene, nego muškarci, govore posljednji podaci ZZZCG. Od 51.893 nezaposlena građanina, 58,27 odsto su žene, koje u ovom pogledu prednjače u odnosu na muškarce, bez obzira na struku i stepen obrazovanja.

 

Ova pojava, kaže sociološkinja mr Branka Tanasijević, posljedica je duge patrijarhalne prošlosti, ali i diskriminacije pri zapošljavanju sa kojom se žene i danas suočavaju u Crnoj Gori.

Statistika pokazuje da je više nezaposlenih pripadnica ljepšeg pola bez zanimanja i stručne spreme i to čak nešto više od 60 procenata, odnosno 9.379 žena, kao i sa IV stepenom stručne spreme (8.740 žena ili 61,78%).

Takođe, žene prednjače i među nezaposlenim visokoškolcima (5.584 žene ili 62,56%), ali i magistrima (189 žena ili 61,36%). Osim toga, među građanima koji na zaposlenje čekaju duže od osam godina su 43 žene, odnosno 50,58 odsto ukupnog broja.

U nešto boljem položaju su samo Crnogorke sa III stepenom srednje stručne spreme (47,45 odsto nezaposlenih žena u osnosu na muškarce), dok je situacija po pitanju nezaposlenih doktora nauka izjednačena (šest žena i šest muškaraca).

Sociološkinja i članica skupštinskog odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport mr Branka Tanasijević za Dnevne novine kaže da, kada se sa pozicije žene analizira rodna ravopravnost u Crnoj Gori, može se zaključiti da ona još nije na zadovoljavajućem nivou.

"Jedan od problema sa kojima se suočava ženski dio populacije je i činjenica da se potrebe porodice i poslovi u domaćinstvu još najvećim dijelom oslanjaju na ženu, tako da je ona izuzetno opterećena u nastojanju da harmonizuje ulogu majke, supruge, domaćice i osobe koj a nastoji da gradi profesionalnu karijeru", objašnjava Tanasijević.

Ona vjeruje da će, zbog duge patrijarhalne prošlosti u kojoj je muškarac bio neprikosnoveni autoritet i zbog još tradicionalno opterećenih stavova, proći još vremena do potpune rodne ravnopravnosti.

"Jedan od razloga za manji broj zaposlenih žena, nego muškaraca je i taj što se znatan broj žena prilikom zapošljavanja suočava i sa problemom da im poslodavac postavi pitanje da li su udate i da li i kada planiraju da imaju djecu. Poslodavac koji postavlja ovakva pitanja pravi ne samo pravni, nego i moralni prekršaj. Pravni prekšaj zato što postojeća zakonska regulativa u Crnoj Gori, od Ustava, do zakona koji se odnose na ovu oblast, zabranjuje svaki oblik diskriminacije", predočila je Tanasijević.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније