Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 07. 2013. 13:16 >> 17:51
53

PORUKA GRADONAČELNIKU

SPC: Mugoša, čuvaj se prokletstva

Dodjeljujući Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi opštinsko zemljište na Malom brdu, Glavni grad i svi koji učestvuju u toj odluci, direktno se miješaju u kanonsko ustrojstvo pravoslavne crkve, a samim tim na najgrublji način krše Ustav Crne Gore kojim je jasno definisana odvojenost crkve od države, saopštili su iz Srpske pravoslavne crkve.

 

„Ovakvom odlukom se krše i zemaljski zakoni, ponašajući se po onoj Njegoševskoj „zakon mu je što mu srce žudi, što ne žudi u kuran ne piše“, navodi se u pismu koje je Crkveni odbor za izgradnju hrama Preobraženja Gospodnjeg parohije Momišićke uputio gradonačelniku Miomiru Mugoši i odbornicima u Skupštini Glavnog grada.

Podsjetimo, gradonačelnik Mugoša je inicirao da se CPC-u, na Malom brdu, pokloni 12.689 metara kvadratnih za izgradnju hrama.

Kako tvrde iz SPC, radi se o namjeri  Glavnog grada da pokloni zemljište „nevladinoj organizaciji Crnogorska pravoslavna crkva“.

„Nemamo ništa protiv da svako vjeruje u šta hoće i kako hoće, to je izraz slobodne volje koja nam je od Boga data“, kažu iz navedenog crkvenog odbora SPC, i nastavljaju:

„Imamo protiv ako se ono što je naša zajednička imovina, i mučeničkom krvlju sticana i sačuvana, krčmi i daje nekim raspopovima i nepopovima, jednoj grupi anatemisanih samozvanaca koji pod tim i takvim imenom ne mogu ni svijeću zapaliti ni u jednom pravoslavnom hramu na svijetu, a kamo li da vrše bilo kakve vjerske obrede“, navode, kvalifikujući CPC „minornom grupacijom koja se decenijama izruguje i sa Bogom i sa crkvom božijom, sa svim onim što je časno i čestito u Crnoj Gori“.

Tvrdeći da iz CPC-a šire bratomržnju i prokletstvo, Momišićki crkveni odbor SPC-a dalje navodi:

„Kolike su i kakve posljedice, dovoljno se vidi iz sudbine desetina i stotina onih koji su rušili crkvu na Lovćenu i kamenovali Cetinski manastir i ćivot Sv. Petra Cetinjskog i na koji način su skončali svoj život, kao i oni koji prokletstvo Sv. Petra nose u svojim porodicama još iz njegovog doba“.

Ne likujući i, kako kažu, ne daj bože – prijeteći, pišu samo da bi podsjetili Mugošu, odbornike, ali i sebe, na odgovornost pred Bogom i pred sobom, svojim precima i potomcima.

„Kao što se čovjek učestvujući u svetinji osvećuje, tako i oni koji učestvuju i podstiču skupove bezbožnika primaju prokletstvo na sebe i svoju porodicu“.

Navodeći kako je tačno da u Podgorici treba graditi hramove „jer su postojeći odavno mali da prime sve one koji su gladni i žedni Boga živoga“, Crkveni odbor SPC navodi, kako kažu, svoje brojne zahtjeve da se u djelovima grada gdje nema crkve, predvidi prostor za gradnju vjerskih objekata, i upozorava da se još jednom razmisli, jer svaka odluka poput one o dodjeli zemljišta CPC-u, „ima velike posledice“.  

Пратите нас на

Коментари53

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније