Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

04. 12. 2017. 11:55 >> 11:39
1

VUJOVIĆ ORAVU

"Ne pominjite više samoregulaciju"

Izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju, Ranko Vujović, uputio je otvoreno pismo šefu Delegacije EU u Podgorici, Aivu Oravu, nakon što na konkursu nije prihvaćen projekat MSS-a, koji se odnosio na promociju Kodeksa novinara.

 

"Obaviješteni smo da naš projekat, koji se odnosio na promociju Kodeksa novinara, nije prihvaćen na tenderu koji je raspisala Delegacija EU u Crnoj Gori. Ova informacija sama po sebi i nije toliko značajna. Svaki put kad bi konkurisali, bili bismo uredno odbijeni. Zašto ne i ovaj put. Ovaj put, međutim, postoji toliko nelogičnosti i neprincipijelnosti u vašoj odluci, da ih je nemoguće prećutati. One su i povod za ovo pismo", saopštio je Vujović.

On je Orava podsjetio da je Medijski savjet za samoregulaciju sa ombudsmanima Dana, Vijesti i Monitora dvije godine radio na dopunama i izmjenama Kodeksa novinara, čija je promocija i bila predmet nedavno završenog konkursa.

"Ovaj posao je uspješno okončan i nadam se da ste informisani o tome. Po usvajanju Kodeksa trebalo je uraditi i njegovu promociju.
Kako su postojala određena neslaganja između ombudsmana i Medijskog savjeta za samoregulaciju, oko načina i uslova za realizaciju tih aktivnosti, pregovori oko promocije Kodeksa su potrajali skoro godinu dana. Svim tim pregovorima su prisustvovali predstavnici brojnih međunarodnih organizacija, između ostalih UNESCO-a, Savjeta Evrope, OEBS-a, predstavnik OEBS-a za slobodu medija i naravno predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori", saopštio je Vujović.

Na svim sastancima, kako je rekao, učesnici su bili saglasni da je neophodno zajednički promovisati Kodeks novinara, kako bi se došli do ujednačenog tumačenja i implementacije dokumenta.

"To je neophodno, prije svega, zbog novinara koji bi trebalo neposredno da se drže načela propisanih u tom dokumentu u svakodnevnom radu, a i nas koji primjenjujemo Kodeks, donoseći odluke na osnovu njega. Da vas podsjetim da Kodeks novinara propisuje generalna pravila novinarske struke i ne može da pokrije sve moguće situacije koje mogu da se dogode u izvještavanju medija. Takođe mnoga načela Kodeksa, koja su uopšteno definisana, mogu da se tumače na različite načine i na taj način dovedu do različitih interpretacija ovog dokumenta. Zbog svega ovoga je neophodna neposredna saradnja između Medijskog savjeta za samoregulaciju i ombudsmana Dana, Vijesti i Monitora, kako bi se izbjegla različita tumačenja i uspostavio standard u interpretaciji i primjeni ovog dokumenta. Neposredno prije raspisivanja tendera predstavnici samoregulatornih tijela su postigli dogovor oko zajedničke promocije Kodeksa i čak potpisali Memorandum razumjevanja vezan isključivo za tu aktivnost. Kako smo obaviješteni, ljudi iz vaše delegacije koji su ocjenjivali projekte odlučili su da projekat promocije Kodeksa ipak dodjele dvijema stranim i jednoj domaćoj nevladinoj organizaciji", rekao je Vujović.

Smatra da je odluka Oravovih saradnika, koji su ocjenjuvali kandidovane projekte, skandalozna.

"Neobjašnjivo je i neprihvatljivo da su prednost dobile organizacije koje nemaju nikakve veze sa crnogorskim Kodeksom novinara, niti sa samoregulacijom u Crnoj Gori. Apsurdno je da autori Kodeksa nijesu dobili prednost u projektu promocije dokumenta koji su kreirali, u odnosu na organizacije koje se prvi put srijeću sa tim dokumentom. Paradoksalno je i uvredljivo za sve nas i što će se intrepretacijom i tumačenjem Kodeksa baviti organizacije, koje će to uraditi sada za potrebe ovog projekta i nikada više, a ne organizacije koje se timesvakodnevno rade. Treba li da napomenem da standarde primjene i tumačenja neće biti moguće uspostaviti bez prisustva samoregulatornih tijela", rekao je Vujović.

On smatra da su zaposleni u Delegaciji EU, "odlukom da ne podrže samoregulatorna tijela u promociji Kodeksa novinara, napravili nepovratnu štetu, ako ne i zadali završni udarac, daljem razvoju samoregulacije u Crnoj Gori".

"Nagledali smo se mnogih promašaja Delegacije EU na polju medija u Crnoj Gori, ali smatramo da je ovo najdrastičniji. Sve se ovo dešava u danima kada je evropski parlament odlučio da neposredno podrži evropska samoregulatorna tijela u borbi protiv lažnih vijesti. Slušali smo nedavno vaše izlaganje, prilikom pomocije JUFREX projekta, i ocjene o važnosti samoregulacije i odgovornosti medija. Takođe, već godinama čitamo u vašim izvještajim o progresu negativne ocjene o samoregulaciji u Crnoj Gori. Smatramo da bi poslije skandala sa poslednjim tenderom delegacije EU, minimum korektnosti sa vaše strane bio da više ne pominjete samoregulaciju, ni u javnim nastupima niti u vašim izvještajima", poručio je Vujović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније