Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 07. 2013. 12:10   >>  12:10 7

CPC INSISTIRA

Hoćemo i mi u crkvu u Rogamima

Crkveni odbor Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Rogami zahtijeva da crkva Svetog arhanđela Mihaila u Rogamima bude vraćena državi, kako bi je mogli koristiti i vjernici i sveštenstvo CPC i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Navodeći da ta crkva ima status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja, iz CPC su saopštili da o njenom istorijskom značaju govori podatak da je u crkvi sveštenstvo CPC služilo liturgije u slavu pobjede crnogorske vojske u bitkama na Trijepču i Fundini, kao i da je i komanda bila u Gornjim Rogamima kod crkve.

Navodi se da je neophodno obaviti rekonstrukciju crkve kako ne bi bio narušen njen originalan izgled. Iz CPC napominju da je sanaciju crkve u Rogamima bez prethodne dozvole bila započela Mitropolija Crnogorsko-primorska, u čijem je vlasništvu inače crkva, ali je naložena obustava radova do izrade projekta.  

CPC podsjeća da je obnovu crkve prethodno inicirao Crkveni odbor CPC, obrativši se po tom pitanju Upravi za zaštitu kulturnih dobara, kao instituciji nadležnoj za dobra u vlasništvu države.

“Međutim, pošto je uvidom u dokumentaciju utvrđeno da  je crkva Svetog Arhanđela Mihaila 1996. godine u katastru upisana na ime SPC i pošto je rekonstrukcija započeta, SPC je dužna da za nastavak radova uradi sanacioni plan koji treba da usvoji Uprava za zaštitu kulturnih dobara. Sanaciju će finansirati SPC, kao vlasnik crkve”, poručuju iz CPC, uz podsjećanje da je Mitropolit CPC Mihailo, sa svešteniciama, posjetio gornjorogamsku crkvu u avgustu 2011. godine. 

Napominju i da je rogamski crkveni Odbor CPC i Mitropolit Mihailo tada odlučio da se hram, koji je prilično ruiniran, obnovi, nakon čega je reagovala Mitropolija Crnogorsko primorske tvrdnjom da su pripadnici CPC „obili crkvu sa ciljem da se atakuje na imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske”.

CPC je saopštila da je angažovanjem crkvenog odbora SPC počela rekonstrukcija objekta, koja je obustavljena reakcijom državnih institucija.

“Crkveni odbor CPC Rogami insistira da crkva bude vraćena u vlasništvo države, kako bi mogli da je koriste vjernici i sveštenstvo obje crkve", navode iz CPC.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније