Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Vijesti; Objavio: I. P. ]

04. 12. 2017. 08:04   >>  07:35 14

STRANA RATIŠTA

Iz ISIL-a se vratilo devetoro

Na ratišta u Siriji i Iraku u proteklih pet godina otišlo je 23 građana iz Crne Gore, dok se u Ukrajini bori osam crnogorskih državljana, pokazala je studija Centra za regionalnu saradnju (RCC).

U studiji se navodi da je od 2012. do danas iz Crne Gore u Siriju i Irak otišlo 18 muškaraca, pet žena, troje djece, dok je jedno dijete rođeno na teritoriji takozvane Islamske države.

Studija koja je predstavljena na konferenciji Savjeta za regionalnu saradnju u Sloveniji, pokazala je da je u Siriji i Iraku od 2012. stradalo šest osoba, dok se devetoro vratilo u Crnu Goru.

Samo jednu od tih devet osoba procesuirali su sudski organi, a u pitanju je Ulcinjanin Hamid Beharović kojem se trenutno sudi za krivično djelo učešće u stranim oružanim formacijama, a za koje je propisana kazna zatvora do pet godina, pišu Vijesti.

Prema ovoj studiji, nazvanoj “Igra čekanja: Procjena i odgovor na prijetnju od povratka stranih boraca na zapadni Balkan”, na teritoriji koju kontroliše ISIL trenutno se nalaze tri muškarca, četiri žene i dvoje djece iz Crne Gore.

Studija kaže da je na ratišta u Siriji i Iraku, iz Evropske unije (EU) od 2012. otišlo ukupno 5.000 boraca, od čega je oko 1.000 njih sa zapadnog Balkana. Na zapadni Balkan vratilo se oko 300 boraca a na ratištu je poginulo njih 200, ali se dodaje da je u toku 2016. proces odlaska na ratište ljudi sa zapadnog Balkana gotovo potpuno zaustavljen.

U dokumentu se navodi da je jedan crnogorski državljanin zatvoren u Turskoj. Autori studije navode, pozivajući se na izvore iz bezbjednosnih krugova u Crnoj Gori, da u Ukrajini trenutno na strani proruskih separatista ratuje devet crnogorskih državljana, da se jedan borac iz Ukrajine vratio i da se protiv njega vodi sudski postupak.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније