Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

03. 12. 2017. 14:29 >> 13:55

PRIJESTONICA CETINJE

Uskoro nastavak radova na Ponoru

Veći dio posla na sanaciji Ponora je već urađen saopštenila je Gradska uprava Prijestonice i dodaju da intenzivno rade i na pripremi narednih faza projekta.

"Do sada je urađen veći dio posla na samom Ponoru, spojena je cjelokupna fekalna kanalizacija i urađen bajpas za odvođenje tehničke vode poslije tretmana prečišćavanja u Ponor 2, a dosadašnjim radovima njegova upojna moć je povećana, što se pokazalo prilikom poslednjih ekstremno velikih padavina, kada je u kratkom roku upio ogromnu količinu atmosferskih voda koje su se sa područja čitavog grada slivale ka Donjem Polju, čime se izbjegla mogućnost poplava u tom dijelu grada", saopštila je Gradska uprava Cetinja.

Oni ističu da prilikom vremenskih nepogoda koje su u četvrtak zahvatile Cetinje na Ponoru nije došlo do izlivanja fekalija kao ni plavljenja okolnih objekata.

"Nastavak radova podrazumijeva ugradnju uređaja za predtretman otpadnih voda, pa će se pročišćena voda odvoditi u Ponor 2, a fekalni mulj i otpad će se posebno skladištiti i odlagati na deponiju. Nakon završetka radova, Ponor će služiti isključivo za odvođenje atmosferskih voda, a Prijestonica Cetinje je pokrenula proceduru za projektovanje rješenja odvođenja viška atmosferskih voda sa Donjeg Polja čime će se spriječiti moguće poplave u tom dijelu grada u slučaju ekstremnih padavina", kazali su iz prijestonice.

Nakon okončanja radova, kako su kazali, protočnost samog Ponora će se povećati, riješiće se problem plavljenja usljed povećanih padavina, koji postoji već decenijama unazad, kao i problem neprijatnih mirisa i njegovo saniranje u pogledu eliminacije epidemijskog jezgra.

"Sanacija Ponora je jedna od faza realizacije dugogodišnjeg projekta rješavanja odvođenja fekalnih i atmosferskih voda iz cetinjskog polja. Proteklih godina na teritoriji gotovo čitavog grada izgrađena je nova fekalna i atmosferska kanalizacija što je i bio preduslov da se započnu radovi na njegovoj sanaciji", navodi se u saopštenju.

Iz Prijestonice Cetinje ističu da intenzivno rade i na pripremi narednih faza projekta, koje kako su kazali, podrazumijevaju izgradnju hidrotehničkog tunela Belveder i prečišćivača za otpadne vode kao krajnje tačke rješavanja problema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније