Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

01. 12. 2017. 19:22   >>  18:56

U SKORO SVIM OBLASTIMA

Konkretizovana saradnja KCCG i UKC

Klinički centar Crne Gore (KCCG) i Univerzitetski klinički centar (UKC) iz Ljubljane dogovorili su saradnju u skoro svim oblastima medicine koja će, kako je saopšteno, unaprijediti kvalitet zdravstvene zaštite u KCCG.

Delegacija UKC, koju su činili medicinska direktorica Marija Pfeifer, direktor Klinike za neurologiju Simon Podnar, doktori Fajko Bajrović, Janez Zidar i Blaž Koritnik, boravili su u dvodnevnoj posjeti KCCG.

Tim povodom, kako je saopšteno, danas je održana konferencija za novinare kojoj su prisustvovali direktorica KCCG Zorica Kovačević, presjednik Odbora direktora i vršilac dužnosti direktora Klinike za neurologiju Jevto Eraković i direktor Centra za nauku Filip Vukmirović.

Kovačević je kazala da je posjeta delegacije UKC upriličena u cilju unapređenja dosadašnje veoma plodne saradnje između dvije zdravstvene ustanove.

“KCCG je sa UKC i do sada imao izvanrednu poslovnu saradnju koja se ogledala u odlasku jednog broja naših ljekara na dodatne edukacije u Ljubljanu” kazala je Kovačević navodeći i saradnju za uvođenje novih procedura i skrining programa za karcinom dojke koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

Kovačević je podsjetila da je u martu potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji između dvije ustanove koji se vezuje za sve oblasti medicine, uključujući i kompleksne hirurške intervencije.

Ona je navela da je posjeta slovenačke delegacije posvećena definisanju konkretnih vidova saradnje u narednoj godini.

Podrška će se, kako je objasnila Kovačević, odnositi ne samo na dodatnu edukaciju crnogorskih ljekara u Ljubljani, već i za uvođenje novih procedura, hirurških intervencija, organizovanju stručnih skupova u Ljubljani i u Crnoj Gori i slično.

Eraković je kazao da su postignuti značajni dogovori koji će, smatra on, unaprijediti kvalitet zdravstvene zaštite u KCCG.

Prema njegovim riječima, kolege sa KCCG i drugih klinika izrazili su spremnost, entuzijazam, i pokazali veliku zainteresovanost za uspostavljanje saradnje sa UKC u Ljubljani.

“Siguran sam da će nakon realizacije ovog projekta u narednoj godini biti mnogo više edukovanih, da ćemo mnogo više znati i da će sledeći korak u našoj saradnji biti još veći i uspešniji”, kazao je Eraković.

Pfifer je, komentarišući prijedloge KCCG o saradnji sa UKC-om, kazala da su te ustanove već u prošlosti dobro sarađivali i da se ta saradnja može poboljšati.

“Dogovorili smo se o konkretnim stvarima, otvorili neka pitanja, i mislim da nema nikakvih problema da bi pojedini doktori dolazili u Klinički centar i učili o insulinskim pumpama, o nekim pretragama, o nekim operacijama i mislim da ćemo sa direkrtorima pojedinih odeljenja dogovoriti kada, ko i gdje da dolazi” rekla je Pfifer.

Kako je rekla, biće preciziran i dolazak slovenačkih ekspertnih doktora u KCCG kada za to bude bila potreba.

“Bilateralno ćemo sarađivati na obje strane i mislim da je to nešto što u ovom prostoru moramo da gajimo dalje, jer smo nekad bili država, bili smo povezani formalno i inače još uvijek ostajemo povezani suštinski”, ocijenila je Pfifer.

Ona je navela da će saradnja biti iz skoro svih oblasti medicine.

Podnar je govoreći o značaju uspostavljanja saradnje između dvije ustanove kazao da mu je poznat značaj edukacije u drugim ustanovama jer se i sam edukovao u renomiranim centrima u svijetu.

“Značajno je da vidiš kako idu procesi, kako ljudi rade, kako su organizirani, i to je sigurno nešto što se može usput naučiti. Drago mi je što mi ne govorimo sa nekim floskulama kako će biti sve super i kako ćemo sarađivati”, kazao je Podnar ističući da mu je drago što su za ova dva dana dobili konkretne predloge saradnje.

Nakon konferencije organizovano je stručno predavanje u okviru „Crnogorsko-Slovenačkih dana neurologije“ a u organizaciji Centra za nauku KCCG i Udruženja neurologa Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније