Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

30. 11. 2017. 17:06 >> 21:32
5

VLADA USVOJILA

Za odbijanje vakcinacije kazne do 2000 eura

Vlada je usvojila Predlog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji propisuje obaveznu vakcinaciju djece protiv određenih zaraznih bolesti.

Predlogom zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana je obaveza sprovođenja zdravstvenih pregleda nekih kategorija stanovništva i vakcinanacija djece protiv određenih zaraznih bolesti

"Roditelj, usvojilac odnosno staratelj dužan da djetetu predškolskog i školskog uzrasta omogući vakcinaciju", kazao je ministar zdravlja, Kenan Hrapović, na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

On je dodao da je propisana kazna za nevršenje toga od sto do dvije hiljade eura.

Hrapović je objasnio da zaštita stanovništva od zaraznih bolesti obuhvata planiranje, programiranje, organizovanje, sprovođenje i nadzor nad spovođenjem mjera za sprječavanje, suzbijanje, odstranjivanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti kao i obezbjeđivanje materijalnih i drugih srredstava za zaštitu od tih bolesti

"U cilju zaštite stanovništva od prenosnih bolesti, propisana je obaveza sprovođenja zdravstvenih pregleda određenih kategorija stanovništva, kliconoša i zaposlenih u objektima pod sanitarnim nadzorom“, saopštio je Hrapović na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Kako je kazao, podaci o obaveznim pregledima evidentiraju se u sanitarnoj knjižici koju je poslodavac dužan da čuva u poslovnim prostorijama u kojima se obavlja djelatnosti.

Hrapović je dodao da ta knjižica mora biti dostupna na zahtjev sanitarnog inspektora.

Osniva se Centar za profesionalnu rehabilitaciju na Zabjelu

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić saopštio je da je Vlada donijela Odluku o osnivanju Javne ustavnove Centar za profesionalnu rehabilitaciju koji se nalazi na Zabjelu u Podgorici.

„Ima bruto korisnu površinu od hiljadu i 613 metara kvadratnih i najmoderniju opremu iz ove oblasti“, navodi Purišić.

On je pojasnio da je inicijalna ideja predvidjela da Centar ima višeorganizacionih jedinica namijenjenih medicinskoj, socijalnoj i profesionalnoj rehabilitaciji.

Centar će se, kako je najavio Purišić, u početnoj fazi baviti profesionalnom rehabilaticijom, nakon čega će se nadograđivati i razvijati njegova djelatnost.

“Na kraju treba da rezultira da osobe sa invaliditetom dobijaju na jednom mjestu objedinjene sve potrebne oblike stručne pomoći i podrške“, saopštio je Purišić, dodajući da su Predlogom budžeta planirala sredstva za osnivanje, funkcionisanje i rad Centra.

Na pitanje kada će početi da radi Centar, Purišić je naveo da postoji obaveza daa se u roku od mjesec završe formalnosti oko registracije i u roku od tri mjeseca pripremi donošenje statuta i sve što je ptrebno za stavljanje Centra u funkciju.

"Broj zaposlenih radnika, kada bude Centar stavljen u funkciji u potpunosti, trebalo bi da bude 42 zaposlena raznih kvalifikacija", saopštio je Purišić.

On je dodao će se Centar u ovoj fazi baviti profesionalnom rehabilitacijom, i zaposliće okvirno deset ljudi potrebnih kvalifikacija.

Centar za autizam dobio prostor

Vesna Miranović iz Ministarstva zdravlja saopštila je da je na današnjoj sjednici Vlade Nacionalni centar za autizam, koji je funkcionalni dio Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), dobio prostor za sprovođenje predviđenih aktivnosti.

"KCCG-u je ustupljena i kompletna najsavremenija oprema koja će služiti za ranu dijagnostiku i ranu intervenciju kod djece sa poremećajima iz autističnog spektra, medicinsku rehabilitaciju djece sa usporenim psihomotornim razvojem i za pružanje usluga iz oblasti adolescentne psihijatrije", rekla je Miranović.

Ona je najavila da slijedi usvajanje strategije i akcionog plana za trajno rješavanje problema djece sa poremećajima iz autističnog spektra.

"Sistematičan pristup dovešće do toga da sva djeca sa poremećajima iz autističnog sprektra dobiju šansu da ostvare maksimum sopstvenih mogućnosti", poručila je Miranović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније