Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina; B.V.

29. 11. 2017. 15:12   >>  14:41 1

PROŠLE GODINE

U CG 34 nova slučaja zaraženih HIV-om

U Crnoj Gori su u prošloj godini registrovana 34 nova slučajeva zaraženih HIV-om, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) navodeći da za sada ne postoji mogućnost potpunog izliječenja, već poboljšanje kvaliteta života oboljelih od AIDS-a.

 

Svjetski dan borbe proiv AIDS-a obilježava se 1. decembra sa ciljem podizanja svijesti javnosti o HIV/AIDS-u, pokazivanja solidarnosti prema oboljelima, uticaja na smanjenje stigme diskriminacije i skretanja pažnje na opasnosti koje donosi rizično ponašanje.

Iz IJZ su kazali da je prema procjenama UNAIDS-a na kraju prošle godine sa HIV-om živjelo oko 36,7 miliona ljudi.

Kako su naveli, tokom prošle godine 1,8 miliona novoinficirano HIV-om, a od posljedica AIDS-a umrlo je milion ljudi.

„U Crnoj Gori od početka epidemije 1989. godine do kraja 2016. godine, registrovano je ukupno 228 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 106 osoba u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu razvijene bolesti, a njih 122 je registrovano u asimptomatskoj fazi bolesti“, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su dodali da je u istom periodu 48 osoba umrlo od AIDS-a.

Prema njihovim riječima, najveći broj HIV infekcija 77,6 odsto dijagnostikuje se u uzrastu 20-39 godina, a značajno veći broj inficiranih su muškog pola.

„Najčešći put prenosa infekcije, 85 odsto slučajeva je preko nezaštićenog seksualnog odnosa“, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su saopštili da su u prošloj godini u Crnoj Gori registrovana su 34 nova HIV slučaja, dok je u istom periodu, jedna osoba umrla od AIDS-a.

Kako su objasnili iz te zdrastvene ustanove, HIV je virus koji se vezuje i uništava imune ćelije organizma, a ulazak virusa u organizam najčešće ne izaziva nikakve vidljive promjene.

„Nakon 2-3 nedjelje od infekcije inficirana osoba je sposobna da prenese virus drugoj osobi“, dodali su iz IJZ.

Iz te zdravstvene ustanove su naveli da period bez simptoma može da traje mjesecima ili godinama, da se osoba se osjeća zdravo i najčešće nije svjesna da je inficirana.

Oni su poručili da je pravovremenim otkrivanjem HIV infekcije i započinjanjem adekvatne terapije inficiranim omogućen dug i kvalitetan život.

Iz IJZ su objasnili da se HIV može prenijeti sa jedne osobe na drugu seksualnim kontaktom, preko zaražene krvi i krvnih derivata, sa HIV pozitivne majke na dijete tokom trudnoće, porođaja i dojenja novorođenčeta.

HIV se ne prenosi uobičajenim socijalnim kontaktom, upotrebom javnih kupatila, bazena, kašljanjem, liječenjem u bolnicama, ambulantama i kod stomatologa ukoliko se primjenjuju uobičajene higijenske mjere, davanjem krvi i drugih organa, dijeljem zajedničkog pribora za jelo, ujedima domaćih životinja i insekata, brigom o zaraženim HIV-om i oboljelim od AIDS-a, ukoliko se primjenjuju uobičajeni higijenski standardi.

„Rizik za prenos HIV-a može da se umanji izbjegavanjem ranog stupanja u seksualne odnose i odnose pod uticajem alkohola i droga, pravilnom upotrebom muškog ili ženskog kondoma prilikom seksualnog odnosa, ograničavanjem na jednog seksualnog partnera, korišćenjem sterilnog pribora za injektiranje“, ističe se u saopštenju.

Prema navodima IJZ, ranim otkrivanjem HIV infekcije kod majke može se značajno smanjiti prenošenje infekcije sa zaražene majke na dijete tokom trudnoće, porođaja i dojenja i test na HIV treba ponuditi svim trudnicama u prva tri mjeseca trudnoće.

Iz te zdravstvene ustanove su ukazali da za sada ne postoji mogućnost potpunog izliječenja, već produžetka perioda bez simptoma inficiranih HIV-om i poboljšanje kvaliteta života oboljelih od AIDS-a.

Oni su dodali da još uvijek nije otkrivena vakcina protiv HIV-a.

„HIV pozitivne osobe mogu da se osjećaju i izgledaju potpuno zdravo, nemaju simptome i uopšte ne znaju da su zaražene, a da prenose virus drugima. Jedini način da neko sazna da li je zaražen HIV-om je da uradi test“, rekli su iz IJZ.

Oni su podsjetili da u Crnoj Gori postoji osam Savjetovališta za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje (DPST).

DPST, kako su kazali iz IJZ, pomaže ljudima da se informišu o HIV-u i omogućava ranu dijagnozu HIV infekcije.

On su naveli da HIV test otkriva prisustvo antitijela na HIV, obično četiri do deset sedmica nakon infekcije.

„Negativan rezultat HIV testa znači da u krvi nijesu pronađena antitijela na HIV, odnosno da osoba ili nije inficirana HIV-om ili još uvijek nije stvorila dovoljno antitijela da se to može testom utvrditi“, ukazali su iz IJZ.

Svi programi prevencije, prema njihovim riječima, moraju imati potpunu podršku društva i nadležnih institucija u mijenjanju i sprječavanju rizičnog ponašanja.

Iz IJZ su saopštili da će u saradnji sa Crvenim krstom i studentskom organizacijom MoMSIC u tržnom centru Delta City obilježiti 1. decembar- Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, ove godine pod sloganom „Pravilnim odlukama do zdravlja!“.

Kako su naveli, istim povodom, studenti i stručnjaci iz Crvenog krsta održaće predavanja u srednjim školama u Podgorici i edukativnu radionicu u Romskom kampu Konik.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније