Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Pobjeda ]

29. 11. 2017. 07:57 >> 07:26

BUDŽET PROŠAO ODBOR

Za ljekove će faliti 14 miliona

Skupštinski odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje razmatrao je juče Prijedlog zakona o budžetu za 2018. godinu prema kojem će fond Ministarstva zdravlja biti veći oko devet miliona, a Ministarstva rada manji za 40 miliona eura.

Budžet Ministarstva zdravlja za narednu godinu iznosiće oko 205 miliona eura i biće iskorišten, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović, za unapređenje sistema zdravstva, liječenje van zemlje, ali i nove projekte kao što je elektronska zdravstvena knjižica i širenje skrininga karcinoma grlića materice sa postojeća četiri na sve domove zdravlja u Crnoj Gori.

Taj iznos, istakao je Hrapović, nije dovoljan, ali ohrabruje činjenica da je došlo do povećanja.

“Posebno ističemo sredstva za potrebe pružanja usluga izrade i održavanja softvera u iznosu od preko milion eura kao i sredstva za realizaciju projekta uvođenja elektronske zdravstvene kartice u iznosu od dva miliona eura. Ovaj projekat uvođenja elektronske zdravstvene kartice omogućuje nam da primjenom elektronskih kartica i knjižica smanjujemo mogućnost zloupotreba i osigurana je bolja naplata doprinosa”, kazao je Hrapović.

Za ljekove bi trebalo više novca

Iako su dobili manje novca nego što su tražili za ljekove i medicinska sredstva, što naredne godine može biti problem, iz Fonda zdravstva ističu da su zadovoljni što je budžet povećan.

"Podsjetiću da budžetom za ovu godinu na poziciji ljekova i medicinskih sredstava imamo 52 miliona, a naša procjena je da će potrošnja biti do kraja godine oko 68 miliona. Znači, imaćemo neke neizmirene obaveze samo po tom osnovu oko 16 miliona eura", upozorio je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić.

Na pitanje poslanika da li će bolnice i domovi zdravlja dobiti dio opreme čija je kupovina predviđena budžetom za narednu godinu ili samo Klinički centar Crne Gore, te da li je zaživio sistem centralnog zakazivanje pregleda.

“Rezultati pokazuju da je više od 80 odsto projekta zaživjelo onako kako je planirano. Od Nove godine projekat odnosno skrining karcinoma grlića materice osim četiri postojeća doma zdravlja širimo na sve domove zdravlja u Crnoj Gori”, najavio je Hrapović.

Za MRSS 40 miliona manje

Za razliku od resora zdravstva, budžet Ministarstvo rada i socijalnog staranja manji je nego ove godine zbog ukidanja naknada za majke sa troje i više djece. Planiran je u iznosu od oko 96 miliona eura, odnosno 40 miliona eura manje nego ove godine.

“Sredstva koja su opredijeljena za socijalnu i dječju zaštitu iznose 79 miliona 447 hiljada i to su zaista značajna sredstva opredijeljena u odnosu na prethodnu godinu kako bi se poboljšala socijalna zaštita svih ovih ranjivih grupa kojima se ovo ministarstvo bavi”, ocijenio je generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu Goran Kuševija.

Budžet Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja biće veći oko 15 miliona eura, pa penzioneri naredne godine mogu očekivati povećanje penzija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније