Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

27. 11. 2017. 20:23 >> 19:52

ZENKA ISTAKAO

CG prepoznala potrebu učešća žena

Crna Gora je prepoznala potrebu za jačanjem kvalitativnog i kvantitativnog učešća žena u javnom životu, sferi njihovog ekonomskog osnaživanja, te borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, istakao je ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka, na ministarskoj konferenciji o jačanju uloge žena u evro-mediteranskom društvu koja je otvorena sinoć u egipatkom glavnom gradu, Kairu.

Zenka je, kako je saopšteno iz Ministarstva, naglasio da je jasna neophodnost transformacije društvenih normi i stavova kako bi se osigurala rodna ravnopravnost i da države članice Unije za Mediteran u tom kontekstu imaju primarnu odgovornost za podizanje svijesti svojih građana u cilju pomaganja pri uklanjanju rodnih stereotipa i socio-kulturnih barijera za ostvarivanje rodne ravnopravnosti.

"Ministar je ponovio da je Crna Gora postala 29. članica inicijative "Partnerstvo za jednaku budućnost", posvećene ekonomskom i političkom osnaživanju žena na nacionalnom i globalnom nivou, što govori o njenoj prepoznatljivosti u promovisanju svojih politika i projekata iz oblasti rodne ravnopravnosti", navodi se u saopštenju.

Zenka je na konferenciji kazao da Vlada Crne Gore i resorne institucije kroz različite zakonodavne i institucionalne mehanizme za rodnu ravnopravnost, ulažu značajne napore na eliminaciji diskriminacije žena i da u tom pravcu država Crna Gora preduzima opšte i posebne mjere.

"On je naveo da je crnogorski Zakon o rodnoj ravnopravnosti iz 2015. u potpunosti usklađen sa međunarodnim standardima, te da je ostvarivanje ženskih prava sadržano i u odredbama ostalih zakonskih propisa i strateškim dokumentima za integrisanje rodnih politika", kazali su iz Ministarstva.

Kako se navodi u saopštenju, Zenka je iznio očekivanje da će ova inicijativa pokrenuti jednu novu enegriju i dati poseban impuls jačanju uloge žena ne samo u zemljama Mediterana, već da će u kontekstu Agende za održivi razvoj do 2030, doprinijeti ostvarivanju globalnog cilja uspostavljanja pune rodne ravnopravnosti.

"Na četvrtoj Ministarskoj konferenciji u organizaciji Unije za Mediteran, Evropske komisije i Hašemitske Republike Jordan, konstatovano je da, i pored pozitivnih pomaka u vezi sa učešćem žena u društvenom, ekonomskom i političkom odlučivanju, prepreke u punom ostvarivanju njihovih orava i dalje postoje. Konferencija je postavila za cilj potvrdu posvećenosti garantovanju ostvarivanja rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena i djevojčica i njihovog punog i jednakog uživanja svih ljudskih prava i osnovnih sloboda. Namjera je da se osude svi oblici nasilja i diskriminacije žena i djevojčica i da se države obavežu na preduzimanje neophodnih mjera i politika za eliminaciju rodno zasnovane diskriminacije", piše u saopštenju.

U okviru Konfrencije, kako se dodaje, usvojena je Deklaracija o jačanju uloge žena u društvu koja će u narednom period pružati potrebne smjernice za unaprijeđenje politike ostvartivanja jednakih mogućnosti u evro-mediteranskom društvu i šire.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније