Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

24. 11. 2017. 08:09 >> 07:41

ČEKAJU UREDBU

OSI još bez subvencija za struju

Osobe sa invaliditetom još moraju da čekaju na subvencionirane račune za struju dok Ministarstvo ekonomije donese uredbu kojom će se preciznije odrediti korisnici, uslovi i kriterijumi za zaštitu ranjivih kupaca struje, potvrđeno je Pobjedi iz tog resora.

Rok za usvajanje ovog podzakonskog akta istekao je još 31. jula, a u Udruženju mladih sa hendikepom smatraju da su ovakvi potezi Ministarstva ekonomije neozbiljni, jer su dokaz da se "zanemaruju prava, a zatim i elementarne životne potrebe osoba sa invaliditetom".

"Nešto duže od godinu ne uračunavaju nam subvencije za struju. U julu je donijet novi zakon kojim to nije uređeno i zbog toga nemamo subvencije, a dolazi zima i to zaista predstavlja veliki problem", kazala je Pobjedi koordinatorka pravnog programa i antidiskriminacije u Udruženju mladih sa hendikepom Miroslava Mima Ivanović.

Ona pojašanjava da su subvencije ranije iznosile oko 40 odsto od visine računa, ali i da je postojala granica u vezi potrošnje - 60 eura. Ako je račun prelazio taj iznos, umanjenivan je samo dio od 60 eura, dok ostatak nije podlijegao subvenciji.

Iz Ministarstva ekonomije Pobjedi su kazali da je u toku proces izrade Uredbe o snabdijevanju ranjivih kupaca električne energije kojom će se utvrditi bliži kriterijumi za određivanje ranjivih kupaca.

"U toku je postupak usaglašavanja kriterijuma sa organima nadležnim za poslove socijalnog staranja i zdravlja. Nakon dobijanja svih potrebnih mi- šljenja od relevantnih organa, Uredba će biti upućena Vladi na razmatranje", naveli su oni.

Udruženje mladih sa hendikepom u januaru je pokrenulo inicijativu prema Ministarstvu ekonomije da ih uključe u proces definisanja kategorije ranjivih kupaca električne energije prilikom donošenja Uredbe.

Nakon sastanka koji je održan u februaru dali su prijedloge, ali, kako navode, do danas nijesu dobili odgovor na njih.

Ivanović smatra da su njihova prava zanemarena.

"Nadamo se da će na osnovu sugestija ovo Ministarstvo biti spremno da definiše kategorije osoba s invaliditetom u skladu s Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom i stojimo na raspolaganju za pomoć u rješavanju ovog problema", rekla je ona.

Ivanović u razgovoru za naš list kaže da zakonsko garantovanje prava na nesmetano napajanje električnom energijom određenih socijalno ugroženih grupa, bez obzira na visinu njihovog duga po ovom osnovu, i subvencije mjesečnih troškova električne energije, nema nikakvog zna- čaja za život osoba s invaliditetom kad se ta prava u praksi ne mogu ostvariti "zbog neažur nosti Ministarstva ekonomije da usvoji ovaj podzakonski akt".

"Osobe s invaliditetom često su izolovane u svojim domovima zbog manjka prilagođenih društvenih i kulturnih sadržaja koji bi njihov život upotpunili. Većina njih nema zaposlenje, pojedini ne pohađaju redovnu nastavu, imaju veoma ograničenu slobodu kretanja zbog nepristupačnosti javnog prevoza, površina i objekata, a nepostojanje servisa podrške im onemogućava zadovoljenje osnovnih potreba i interakciju s društvom", navela je ona.

Ivanović je dodala da je puno razloga što su osobe sa invaliditetom primorane na cjelodnevni boravak kući, a da pojedine vrste oštećenja, zahtijevaju mnogo veću potrošnju električne energije.

"Treba imati na umu da je počela zima i da je u ovom periodu neophodno grijanje, što je elementarni uslov za život. Zbog isključenog napajanja električne energije i gasa ili jako visokih dugova se dodatno narušava socijalna situacija i nerijetko, zdravstveno stanje osoba s invaliditetom i njihovih porodica", kazala je Ivanović.

Naša sagovornica napominje da je Ministarstvo ekonomije u odnosu na norme Zakona o energetici dužno da donese podzakonski akt, ali "prijedlog kategorija koje se odnose na osobe s invaliditetom moraju da daju Ministarstvo rada i socijalnog staranja, odnosno Ministarstvo zdravlja".

Iz Minstarstva zdravlja nijesu se saglasili s Ivanović i tvrde da ovo pitanje nije u njihovoj nadležnosti.

"Zdravstveni sistem se bavi zdravstvenim stanjem pacijenata, ali ne određuje kategoriju invalidnosti, već je to u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja", piše u odgovoru dostavljenom Pobjedi.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja rekli su da je procedura u toku, ali nijesu precizirali kada će to pitanje biti završeno.

"Opredijelili smo ispred svog resora, člana radne grupe koja radi na izradi ovog podzakonskog akta", naveli su u odgovoru.

Ivanović ističe da se u praksi ova dva ministarstva, ali i drugih institucija, pojam invaliditeta svodi samo na nečiju dijagnozu, dok se "barijere i socijalni status osobe uopšte ne uzimaju u obzir".

"To je u suprotnosti s Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom", upozorila je Ivanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније