Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine; Objavio: I. P. ]

24. 11. 2017. 07:50   >>  07:19 8

KETERING SLUŽBA

Kuhinju KCCG preuzima privatnik

Klinički centar Crne Gore (KCCG) planira da kuhinju "prepusti" privatniku, uvođenjem ketering službe.

Da li će se "uvođenje privatnog partnera" u servis za pripremu i distribuciju hrane i na koji način odraziti na trenutno 59 zaposlenih, još uvijek nije poznato.

Iz Kliničkog centra svakako obećavaju da će voditi računa da radnici budu zbrinuti “u skladu sa zakonskim propisima i u njihovom najboljem interesu”, pišu Dnevne novine.

Prema informacijama Dnevnih novina, najveća zdravstvena ustanova u zemlji već je početkom godine inicirala uvođenje “outsourcing” partnera, i tražila prenošenje nezdravstvenih usluga iz zdravstvenog sistema u dijelu pripreme i distribucije hrane.

To znači da privatizacija čeka i servis za rublje, odnosno vešeraj.

"Ukupni troškovi Kliničkog centra za oba servisa su viši od 1,6 miliona eura", navedeno je u dokumentu koji je ta ustanova dostavila Ministarstvu zdravlja.

Inicijativu sa analizom rada servisa kuhinje i vešeraja KCCG je uputio zdravstvenom resoru, koji je tražio dopunu i formalno dostavljanje materijala, kako bi kao takav mogao biti dostavljen Vladi na razmatranje.

"Klinički centar je tokom januara tekuće godine pokrenuo inicijativu prema resornom Ministarstvu za uvođenje ‘outsourcing’ partnera. Menadžment je analizirao rad servisa za pripremu i distribuciju hrane koja obuhvata prikaz kadra, opreme i pripadajućih troškova, te na osnovu iste uputio nadležnom organu dokumentaciju za provođenje postupka", potvrdila je Dnevnim novinama direktorica KCCG Zorica Kovačević.

Prenošenjem nezdravstvenih usluga iz zdravstvenog sistema u dijelu pripreme i distribucije hrane, kako je objasnila, ima za cilj povećanje kvaliteta, produktivnosti i smanjenja, odnosno racionalizaciju troškova.

Servis za pripremu i distribuciju hrane najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, ističe Kovačević, ima 59 zaposlenih.

“Jedno od najznačajnih pitanja je pitanje zaposlenih u servisu, pri čemu će se voditi računa da svi zaposleni budu zbrinuti u skladu sa zakononskim propisima i u njihovom najboljem interesu”, istakla je Kovačević.
Ona je kazala i da se dnevno u kuhinji Kliničkog centra pripremi po tri obroka za pacijente, oko 120 užina i 230 obroka za dežurno osoblje.

“Na godišnjem nivou pripremi se 818.882 obroka za pacijente i 83.308 za zaposlene”, kazala je Kovačević.

Iz resora na čijem je čelu Kenan Hrapović potvrdili su Dnevnim novinama da im se Klinički centar obratio sa predlogom za uvođenje privatnog partnera u servis za pripremu i distribuciju hrane, odnosno kuhinju, i tom prilikom, dostavio pregled ukupnih troškova tog i servisa za održavanje rublja. Procijenjeni ukupni troškovi iznose, kako su saopštili, 1.644.835,60 eura, odnosno Servis za održavanje rublja 492.594,74 eura, a Servis za pripremu i distribuciju hrane 1.152.240,86 eura.

“Zaključeno je da dostavljeni materijal nema formalnu kompletnost i da će po dobijanju koncesionog akta od Kliničkog centra, Ministarstvo zdravlja, u skladu sa Zakonom o koncesijama, dostaviti Vladi Crne Gore kompletnu dokumentaciju na dalje postupanje”, saopštili su DN iz Ministarstva.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније