Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

23. 11. 2017. 21:44   >>  21:15 1

STARA VJEKOVIMA

Maslina Nikolića u podnožju Ostroga

Na imanju Ratka Nikolića u podnožju Ostroga kod Danilovgrada broje vjekove stare masline. I ove jeseni dale su plod. Na sedam osam stabala biće blizu hiljadu kilograma maslina, kazao je za Radio Crne Gore domaćin, koji, inače, živi sa porodicom u Gvozdenicama kod Nikšića. Starevina se održava i čuvaju masline.

 

Kako je istakao Nikolić niko ne zna koliko su stare.

"U manastiru Ostrog su nam kazali da su masline, najvjerovatnije, stare više od tri stotine godina. Predanje je, samo predanje, da je masline podigao Sveti Vasilije Ostroški i zato su nam i vrjednije", naglasio je on.

Nikolići prerade maslinovo ulje koje uvijek dobro  dođe. Na svom imanju u Nikšiću, vrijedni poljoprivrednik proizvodi i sokove. Kaže, flašira se samo sok koji se iscijedi iz ploda i pasterizuje bez ikakvog konzervansa i hemije. Prošle godine je bilo više voća i više soka. 

Ove, kako stvari stoje, proizvešće se nekoliko tona i prodati. Nema poteškoća oko prodaje jer ko proba sok uvjeri se da je riječ o čistom, prirodnom nektaru voća, kaže Nikolić.

Maslina, simbol mira i tradicije, vjekovima je svojim plodom hranila i liječila narod. Danas, kao da je potrebnija, bez obzira je li sa Primorja ili iz Bjelopavlića.


Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније