Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

23. 11. 2017. 17:40 >> 17:08
11

HRA O PRESUDI MLADIĆU

"Procesuirati veze građana CG i ratnih zločina"

Akcija za ljudska prava (HRA) je saopštila da očekuje od Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore da procesuira doprinos službenika Republike Crne Gore ratnim zločinima trupa pod komandom bivšeg generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

"Ne smije se zaboraviti da su izbjeglice iz Bosne i Hercegovine nezakonito hapšene u Crnoj Gori, a zatim neposredno izručene Mladićevoj vojsci, koja ih je onda ubila. Takođe, opšte poznati `vikend ratnici`, koji su iz Crne Gore odlazili u Foču i druga mjesta u istočnoj Bosni, i za koje se pretpostavlja da su pod okriljem Mladićeve vojske učestvovali u pljačkama, silovanjima i ubistvima nikada nisu istraženi i procesuirani, iako je ekspert Evropske Unije, Mauricio Salustro na to posebno skrenuo pažnju crnogorskom državnom tužilaštvu još 2014", kazala je  izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc-Prelević.

Ona je istakla da je očekivana prvostepena presuda Haškog tribunala kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja, ali iznenađuju razmjere popisanih i analiziranih zločina koje je Mladić smislio i sproveo, "u kojima su stradale na desetine hiljada djece i ljudi, kao i njegova lična beskrupuloznost i indiferentnost zbog svega toga, koja vrijeđa suštinu ljudskosti".

"Očekujem da presuda postane pravosnažna i da djeluje kao opomena za sve koji smatraju, kao što je smatrao Mladić, da su njihovi zločini nevidljivi i da su oni nedodirljivi", istakla je ona.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније