Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

23. 11. 2017. 09:49 >> 09:21

DAN LJUDSKIH PRAVA

Srednjoškolci u potrazi za ljudskim pravima

U znak obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Građanska alijansa, u saradnji sa institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, organizovaće "Potragu za ljudskim pravima". Takmičenje 27 timova iz 18 srednjih škola iz 14 crnogorskih gradova biće održano u Podgorici 7. decembra u 10 sati u prostorijama EU Info centra.

Kako su saopštili organizatori, svi timovi, koji će okupiti 81 učenika i 27 nastavnika, koji su u propisanom roku predali prijave imaće priliku da čuju o ljudskim pravima u Crnoj Gori iz različitih oblasti: prava manjinskih naroda, osoba sa invaliditetom, LGBTIQ osoba, žena, zavisnika, prava na zdravu životnu sredinu, o pomirenju i zabrani od mučenja, diskriminacije i slično.

U obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava učestvovaće i: Savez udruženja paraplegičara Crne Gore, 4Life, Unija slobodnih sindikata Crne Gore, Forum MNE, LGBT Forum Progres, Mladi Romi, Centar za ženska prava, Green home, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Savjet Evrope.

"Potraga za ljudskim pravima je timska igra kojoj je cilj da se učesnici međusobno upoznaju, kao i da se upoznaju sa radom različitih organizacija i ljudskim pravima, te da zajedničkim trudom i pokazanim vještinama dođu do nagrade", saopštili su organizatori.

Svrha pomenutog takmičenja, kako su objasnili, je u upoznavanju učesnika sa konceptom ljudskih prava te poštovanjem istih, njihovom međusobnom upoznavanju, kontaktu sa institucijama i organizacijama i njihovim poljima rada, razvijanju timskog rada i rješavanja zadataka, poboljšanju komunikacije i slično a sve kroz interaktivan i interesantan metod učenja.

Kako navode iz GA, glavna nagrada je putovanje u Berlin, a priliku da putuje imaće tri tima.

"Organizatori neće samo ocjenjivati znanje i umješnost u rješavanju zadataka, već i timski rad, poštovanje ljudskih prava i slično. U Berlinu će se učenje o ljudskim pravima nastaviti pa će nagrađeni/e imati priliku da posjete znamenita mjesta koja predstavljaju simbol ovog evropskog grada kada su u pitanju ljudska prava. Nakon povratka u Crnu Goru nagrađeni/e će imati zadatak da u svojim školama organizuju događaj na kome će predstaviti stečeno iskustvo i znanje i na taj način uključiti svoje vršnjake u promovisanje vrijednosti zajednice evropskih zemalja", navodi se u saopštenju.

Delegacija Evropske unije u Podgorici, između ostalih, finansijski je podržala ovu aktivnost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније