Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 11. 2017. 13:24   >>  12:53

SIGURNA ŽENSKA KUĆA

Finansijski pomoći žrtve nasilja u porodici

Sigurna ženska kuća zahtjeva od države da ženama žrtvama porodičnog nasilja u cilju lakšeg oporavka obezbijedi finansijsku i drugu pomoć.

žIz NVO Sigurna ženska kuća ističu da u Crnoj Gori žrtve porodičnog nasilja nemaju pristup opštim uslugama podrške koje omogućavaju oporavak od nasilja.

"Ovo se prvenstveno odnosi na majke sa djecom kod kojih se nakon izlaska iz nasilne veze finansijska nesigurnost i deprivacija javljaju kao glavni problemi, bilo da su izbačene iz kuće ili primorane da to same urade iz straha za svoju bezbijednost i bezbijednost svoje djece", navodi se u saopštenju.

Iz Sigurne ženske kuće podsjećaju da je Crna Gora ratifikovala Konvenciju Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici i napominju da se samim tim obavezala da će preduzeti neophodne zakonodavne ili druge mjere kako bi obezbijedila da žrtve imaju pristup uslugama koje omogućavaju njihov oporavak od nasilja.

"Ove mjere obuhvataju finansijsku pomoć, stanovanje, obrazovanje, obuku i pomoć prilikom zapošljavanja, kao i pristup uslugama zdravstvene i socijalne zaštite", kazali su iz te NVO.

Oni podsjećaju i da je poslednjih godina donesen određeni broj zakona i strateških dokumenata koji definišu ovu oblast.

"Ali nažalost Vlada i dalje kao prioritet ne vidi segment koji se odnosi na suzbijanje nasilja nad ženama i ne izdvaja dovoljna finansijska sredstva za realizaciju aktivnosti predviđenih strateškim dokumentima", ističu iz Sigurne ženske kuće.

Sigurna ženska kuća zahtjeva da država ženama žrtvama porodičnog nasilja obezbijedi pravo na opšte usluge podrške u cilju lakšeg oporavka od nasilja.

"Tražimo da se izmijeni Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti i uskladi sa standardima Konvencije SE o sprječavanju i suzbijanju nasilja u porodici i nasilja nad ženama na način što će se pravo na materijalno obezbjeđenje proširiti na žene žrtve nasilja i istima omogućiti korišćenje ovog prava nakon izlaska iz nasilne veze i po pokretanju sudskog postupka, kao i jasno definisati pravo na jednokratnu materijalnu pomoć za sve žene žrtve nasilja", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније