Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

22. 11. 2017. 08:06   >>  07:41 1

BERKULJAN PORUČIO

Želim da se država suoči sa sobom

Osnovno javno tužilaštvo na Cetinju formiralo je predmet po krivičnoj prijavi muzejskog tehničara Aleksandra Berkuljana, u kojoj se tvrdi da je iz Narodnog muzeja Crne Gore nestalo više od 2.900 predmeta, među kojima 15 skulptura, dvije slike, sedam komada oružja, više slika i grafika i više od 20 komada originalnog Njegoševog namještaja iz Biljarde.

Berkuljan, koji u Narodnom muzeju radi skoro 35 godina, kazao je juče za Pobjedu da je krivična prijava proizašla iz zvanične dokumentacije Uprave za zaštitu kulturnih dobara i organa zaduženih za zaštitu baštine.

U krivičnoj prijavi, u koju je Pobjeda imala uvid, Berkuljan je naveo da je Uprava za kulturna dobra 2016. godine tražila izjašnjenje Narodnog muzeja o ovom pitanju. Dostavljeni su odgovori koji najvećim dijelom potvrđuju nalaz komisija Uprave.

U izjašnjenjima odgovornih konstatuje se, takođe, odsustvo bilo kakve dokumentacije o sudbini nedostajućih predmeta.

Uprkos brojnim pritiscima i opstrukcijama, Berkuljan navodi kako podnošenjem krivične prijave želi da navede državu da se suoči sa sobom.

"Želim da država vidi kako sama funkcioniše, kako sama sebe kontroliše i na koji način se vrši nadzor nad najznačajnijom kulturnom institucijom u Crnoj Gori", kazao je on.

Njegova namjera je, takođe, da inicira stvaranje nezavisne komisije koja bi uradila nove inventarne knjige i utvrdila šta se dešavalo od 1962. godine do danas.

Berkuljan je odbacio špekulacije da je krivičnu prijavu podnio zarad nečijih političkih interesa, uoči predstojećih izbora na Cetinju.

"Sve političke partije sam obavijestio da ovo nema nikakvu političku zaleđinu. Ko god pokuša, pozicija ili opozicija, da ovo koristi za predizborne potrebe naići će na moj demanti, napad. Rekao sam to svima. Ovo je van političkog konteksta", rekao je Berkuljan za Pobjedu.

Bivši direktor Narodnog muzeja Pavle Pejović, koji je na toj dužnosti bio od 2008. do sredine ove godine, kazao je za Pobjedu da je 2010. inicirao prve revizije muzejskih zbirki.

"Urađena je revizija Njegoševog muzeja, Etnografskog muzeja, radi se revizija Umjetničkog muzeja. Poseban problem je revizija Istorijskog muzeja, ali je u međuvremenu taj muzej pretrpio veliku reorganizaciju. Dva puta je rađena revizija Etnografskog muzeja i to je najsređenija ustanova", kazao je Pejović.

Za njegovog mandata, kako kaže, nije ništa nestalo. Sve što je pozajmljeno ili dato na upotrebu vraćeno je Muzeju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније