Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

21. 11. 2017. 14:50 >> 14:19
4

JOKIĆ PORUČIO

Kotor da ostane kapija tradicije

Kotor mora da bude i ostane kapija kulture, prijateljstva i tradicije, poručio je predsjednik opštine Vladimir Jokić na svečana sjednica Skupštine Opštine Kotor. Jokić je poručio i da će Luka ostati dio Kotora.

Svečana sjednica, povodom Dana opštine Kotor, održana je u prisustvu predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, predsjednice SO Kotor Dragice Perović, Vojske Crne Gore, brojnih zvanica, predsjednika crnogorskih opština, odbornika, odbornica i brojnih građana.

Na svečanosti povodom Dana opštine Kotor 21. novembar predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, podsjetio je da je na na današnji dan prije 73 godine, borci Prve bokeljske i Druge dalmatinske brigade su nakon proboja Risna oslobodili Kotor od fašističkog okupatora i donijeli slobodu.

“Obaveza ove i svih generacija koje dolaze je da se sa poštovanjem sjećamo svih onih koji su svojim životima platili slobodu i kojima dugujemo zahvalnost što su nas čvrsto utemiljili u antifašističku Evropu. Privilegija i čast je stajati danas pred Vama i predstavljati grad Kotor. Čast, kakva je ova, sa sobom nosi i veliku obavezu. Upravljati Gradom znači stvarati uslove za svakodnevni život njegovih građana, perspektivu za one koji će sjutra bii njegovi stanovnici, ali i biti obavezan milenijuma tradicije i trajanja", kazao je Jokić, a prenosi Radio Kotor.

Prema njegovim riječima, tradicija grada ne smije biti samo dio folklora, već dug i dužnost budućnosti.

Kotor je, ističe, 1616. godine donio Statut i Zakone grada Kotora. Marjan Buća i Frano Bolica su u posveti Statutu Ivanu Franu Delfinu napisali sledeće.

„Vršeći dužnosti najbolje i najpažljivije, i to za dugo vrijeme, naši su preci dugo i srećno vodili brigu o razvoju ovog grada, tako da upravljanje njime u krajnjoj mjeri bude u duhu najstarijih građanskih običaja. To znači, da se mora odlučiti kako se u domovini ne vlada ni preko pojedinaca sa neogračenom vlašću, u cilju izbjegavanja tiranije, niti preko uvijek nezdrave vlasti mnogih, radi uklanjanja površnosti neiskusnog mnoštva, nego putem stalne vlasti zakona”, kazao je Jokić.

On je kazao da je obaveza prvog čovjeka Kotora da pored toga što krpi rupe u asfaltu, misli o tome da Kotor bude i ostane kapija Crne Gore, kapija kulture, prijateljstva i tradicije.

“Djelimično paralisani moratorijumom, izgradili smo dio putne infrastrukture na grbaljskom području, privode se kraju radovi na zgradi za socijalno ugrožene, završili smo ranije započete radove na vodovodno-kanalizacionom sistemu i potpisali ugovor sa Jedinstvom za radove u iznosu od preko 700.000 eura. Donijeli smo odluku o subvencijama u poljoprivredi, podstakli davanja za sport, kulturu i nevladin sektor, krenuli u uvođenje informatičkih sistema, upravu u svemu otvorili prema građanima. Ipak, posebno sam ponosan na činjenicu da smo ovog ljeta uspijeli, uprkos svemu, da iznesemo KotorArt, zbog grada i za grad, kao i na upis tvrđave na listu UNESCO, zajedno za još pet gradova iz Italije i Hrvatske", istakao je Jokić dodajući da je Luka Kotor bila, jeste i biće dio Kotora.

Na svečanoj sjednici Skupštine Opštine Kotor dodjeljena je nagrada „21. novembar" direktoru Opšte bolnice Kotor dr Ivanu Miliću i posthumno pomorskom kapetanu Vladislavu Vukoviću.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније