Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

20. 11. 2017. 14:57 >> 14:28

ANALIZA GA

Komisija nije bila dovoljno posvećena tužiocima

Komisija za etički kodeks državnih tužilaca u 2015. i prošloj godini nije bila dovoljno posvećena proaktivnom pristupu radi povećanja i afirmacije etičkih načela svih nosilaca tužilačke funkcije, ocijenjeno je u analizi primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije koju je uradila Građanska alijansa (GA).

Rad i postupanje Komisije za ovaj period potvrđuje da nije dovoljno posvećena proaktivnom pristupu radi povećanja i afirmacije etičkih načela svih nosilaca tužilačke funkcije.

"Jasno se zaključuje da je Komisija postupala po relativno malom broju pritužbi, da nije kontinuirano i planski pratila primjenu Etičkog kodeksa, niti je podnosila predloge Tužilačkom savjetu za utvrđivanje disciplinske odgovornosti državnih tužilaca", kaže se u Analizi.

Primjetno je da se ovlašćeni podnosioci predloga za utvrđivanje disciplinske odgovornosti državnih tužilaca, rukovodilac državnog tužilaštva, rukovodilac neposredno višeg državnog tužilaštva, vrhovni državni tužilac i ministar pravde, nijesu obraćali Komisiji radi davanja mišljenja da li je određeno ponašanje državnog tužioca u sa Etičkim kodeksom državnih tužilaca.

Navodi se da je Komisija za Etički kodeks sudija od 2011. do prošle godine postupala samo na osnovu pritužbi i nije pratila primjenu Kodeksa na drugi način. Ističe se i da Komisija nije podnosila predloge Sudskom savjetu za utvrđivanje disciplinske odgovor¬nosti sudije.

Komisiji je prošle godine podnijeto 19 inicijativa za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa sudija.

U devet predmeta nije utvrdila povrede kodeksa, u tri predmeta utvrdila je da je četvoro sudija svojim ponašanjem povrijedilo Etički kodeks, u šest podnosiocima je dostavljeno obavještenje da odredbe Kodeksa ne ostavljaju mogućnost ispitivanja i komentarisanja pravosnažnih odluka i u jednom predmetu postupak je obutavljen po zahtjevu podnosioca inicijative.

Ocijenjeno je da način izbora i imenovanja Etičkog Odbora policije nije preciziran Kodeksom, pa je neophodno intervenisati izmjenama u pravcu jasnog određenja shodno kojim kriterijumima se imenuju predstavnici iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Sindikata Uprave policije i nevladinog sektora, koji čine sastav Odbora.

Navodi se i da procedura evetualnog razrješenja i utvrđivanja odgovornosti članova Odbora nije definisana, niti procedura privremenog izuzeća postupajućeg člana.

Pregledom web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova zaključuje se da Etički odbor nije obezbijedio dovoljnu transparentnost svog rada objavljivanjem godišnjih izvještaja ili drugih cjelovitih dokumenata postavljanjem na lako dostupnu platform, na osnovu čega se može evaluirati djelovanje ovog Odbora.

"Na sajtu Ministarstva, u okviru rubrike Etički odbor, samo su šturo navedene nadležnosti odbora, njegov sastav i vrijeme osnivanja, a od propisa na kojima se zasniva njegov rad objavljen je samo Kodeks policijske etike, ali ne i Pravila o radu kojima se detasljnije definiše njegovo djelovanje, nadležnosti i način odlučivanja", kaže se u Analizi.

Jedini izvor podataka na osnovu kojih se može imati samo pojedinačan uvid u rad Odbora predstavljaju saopštenja sa sjednica koja se na sajtu objavljuju od 15. decemba 2014. 

"Ovo je necjelovit i nesistematičan način izvještavanja kojim je onemogućem potpun uvid u rad Odbora i druge aktivnosti mimo odlučivanja po pojedinačnim pritužbama, a koje bi trebale obuhvatiti proaktivno djelovanje, promotivne aktivnosti i planski nadzor nad primjenom Kodeksa", zaključuje se u Analizi.

Preporučuje se da se normiraju razlozi za razrešenje i postupak razrešenja svih članova Komisije za etički kodeks državnh tužilaca, razlozi za izuzeće i postupak izuzeća i zamjene u slučaju izuzeća.

Preporučuje se da se izmijeni Poslovnik o radu Komisije radi utvrđivanja najmanjeg broja održanih sjednica mjesečno.

"Da Komisija pokaže veću inicijativnost u podnošenju predloga za pokretanje disciplinskog postupka u svim slučajevima gdje ocijeni da povreda odgovar opisu disciplinskog prekršaja", kaže se u preporukama.

Preporučuje se da Komisuha za etički kodeks sudija pokaže veću inicijativnost u podnošenju pre loga za pokretanje disciplinskog postupka u svim slučajevima gdje ocijeni da povreda odgovara opisu disciplinskog prekršaja.

"Da se pravo na žalbu protiv Komisije omogući svim podnosiocima inicijative za utvrđivanje kršenje Kodeksa, a ne samo sudijama protiv kojih je postupak pokrenut, kako bi se obezbijedula kontrola njenog rada za slučaj površnog postupanja", navodi se u preporukama.

Preporučuje se da se Poslovnik o radu Etičkog kodeksa policija učini dostupnim javnosti i da se donese u slučaju da to do sada nije učinjeno.

"Da se normiraju kriterijumi izbora svih članova Odbora, razlozi za razrješenje i postupak razrješenj,razlozi za izuzeće i postupak izuzeća i zamjena u lučaju izuzeća", kaže se u preporukama.-

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније