Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

19. 11. 2017. 16:45 >> 16:17

HRA APELUJE

Istražiti napad na Miroslava Drobnjaka

Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala je na državno tužilaštvo da obezbijedi djelotvornu istragu napada na imovinu dopisnika "Večernjih novosti" Miroslava Drobnjaka, tako što će odmah saslušati oštećenog i svjedoke i blagovremeno preduzeti sve druge istražne radnje.

"Neophodno je utvrditi da li je bezbjednost novinara i njegove porodice ugrožena i, ako jeste, preduzeti zaštitne mjere", saopštili su iz HRA.

Kako su kazali, Drobnjaku je 11.oktobra izgorio automobil "Ford fokus" u dvorištu porodične kuće u Pljevljima.

"Da je požar namjerno podmetnut, konstatovao je sudski vještak u nalazu od 20. oktobra. Policija je o tom nalazu vještaka obavijestila Drobnjaka tek 26 dana kasnije. U ovom predmetu do danas niko nije saslušan, prema saznanjima oštećenog novinara. Nadležni državni tužilac u Pljevljima nije izlazio na lice mjesta niti je do danas saslušao novinara", naglasili su iz Akcije za ljudska prava.

Oni su apelovali na državno tužilaštvo da odmah sasluša Miroslava Drobnjaka, koji, kako su kazali,  može dati dragocjena uputstva za djelotvorno usmjeravanje istrage.

"Ovo posebno imajući u vidu generalno negativno iskustvo s istragama napada na novinare u Crnoj Gori, od kojih dvije trećine još uvijek nisu rasvijetljeni, kao i posebno negativno iskustvo s istragom napada na novinara Tufika Softića, koga je državni tužilac u Beranama saslušao prvi put sedam godina posle napada. HRA apeluje na nadležne istražne organe, prvenstveno državno tužilaštvo, a i policiju, da naprave poseban protokol za postupanje u istragama prijetnji i napada na novinare i njihovu imovinu, koji će obezbijediti da se u svim takvim slučajevima hitno preduzimaju sve raspoložive istražne radnje, i da se u svakom slučaju postupa pod pretpostavkom da se radi o napadu na slobodu govora i javnog informisanja, koji zahtijeva da bude hitno, nezavisno i profesionalno istražen na odgovarajući način u opštem društvenom interesu", saopštili su iz te NVO.

Kako su istakli, međunarodni, a posebno evropski minimalni standardi ljudskih prava, državi nalažu obavezu da u slučaju napada na novinara preduzme nezavisnu i djelotvornu istragu, kao i zaštitne mjere kada postoje indicije da su novinari ugroženi.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније