Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

17. 11. 2017. 17:45 >> 17:15
3

ŠEHOVIĆ STUDENTIMA I UČENICIMA

Gradite karaktere, bunite se protiv nepravde

Ministar prosvjete Damir Šehović čestitao je danas Međunarodni dan studenata i srednjoškolaca, i poručio im da akumuliraju znanje, grade karaktere i dižu glas protiv nepravde.

„Srednjoškolci i studenti, crnogorska mladosti, svako od vas pojedinačno ima lični potencijal koji vam nameće obavezu, prvenstveno prema sebi, a potom i društvu, da ga pronađete i razvijete“, kazao je Šehović.

Kako je naveo, put razvoja tih individualnih sklonosti pitanje je odluke, ali i istrajnosti u pravilnim navikama „čak i onda kad je stranputica lakša, kao što često jeste“.

Šehović je kazao da Ministarstvo prosvjete, sa druge strane, ima pred sobom imperativ nadgradnje obrazovnog sistema na temeljima dobre obrazovne politike, koja će te talente integrisati, a ne gušiti.

„To znači dobru legislativu, zbog koje smo i ušli u nedavnu zakonodavnu reformu u ovoj oblasti. No, što je još važnije, to znači kreiranje atmosfere i neformalnog ambijenta u kome će dominirati interaktivni, a ne predavački tip nastave, u kome će teorijska i praktična znanja biti podjednako vrednovana, a lične inicijative dočekane sa razumijevanjem i prihvatanjem“, kaže se u čestitki Šehovića.

Navodi se da je Ministarstvo uložilo velike napore u obezbjeđivanje besplatnih osnovnih i magistarskih studija, kako bi jedino znanje bilo eliminatorni faktor.

„Ponosni smo na ovogodišnja izdvajanja za budžet Univerziteta Crne Gore, koji je veći nego ikad. Obavezna praksa na fakultetima daće vam neophodnu polazišnu tačku za ulazak na tržište rada“, kazao je Šehović.

Prema njegovim riječima, više od trećine djece koja su upisala treći stepen, su u sistemu dualnog obrazovanja, odnosno paralelnog učenja i prakse kod poslodavca, za koju dobijaju nadoknadu.

„Nastavljamo stipendiranje đaka koji se odluče za neko od deficitarnih zanimanja. Prvi put smo osnovali i Fond za kvalitet i talente, koji treba da bude predmet pravilne preraspodjele sredstava na osnovu preciznih kriterijuma, kako bi svaki nadareni učenik i vrijedni profesor dobio makar dio pažnje koju zaslužuje“, naveo je Šehović.

On je kazao da je ovaj datum posebno važan zbog simbolike koju nosi, o tome da borba za pravo i pravdu nikad ne smije biti zaboravljena.

„Stoga vam mi koji kreiramo obrazovni sistem omogućavamo da naučite, ali imamo i mnogo važniju ulogu: da vam pomognemo da izgradite karaktere koji promišljaju, preispituju i dižu glas protiv nepravde – prema sebi i drugom podjednako. Sve što je sačekalo drugog, stići će i do nas. Osigurajmo zajedno da to bude znanje i pravičnost“, kaže se u čestitki Šehovića.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније