Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

12. 11. 2017. 13:05   >>  12:34 10

VOJVODIĆ PORUČILA

Ustavni sud da brani autonomiju UCG

Nedavno smijenjena rektorka Radmila Vojvodić kazala je da vjeruje da će Ustavni sud, ipak, razmatrati žalbu koju je podnijela zbog povrede autonomije Univerziteta, a koju je vršilac dužnosti rektora Danilo Nikolić, prije nekoliko dana povukao.

“Riječ je o već legendarnom, da tako kažem, reformisanom i u Podgorici, na Medicinskom fakultetu i pri Kliničkom centru, a ne u Beranama akreditovanom studijskom programu Visoka medicinska škola. Manipulisanjem iz jednog centra moći, iz Vlade, i to zarad potpuno ogoljenih političkih interesa, obesmišljeno je institucionalno djelovanje najvažnije obrazovne ustanove u državi, kao i sprovedene reforme, principi i standardi internacionalizacije Univerziteta Crne Gore”, navela je Vojvodić, a prenosi portal Antena M.

Ona nema dilemu da je Ustavom zagarantovana autonomija UCG, upravo zbog slučajeva kakav je aktuelni na UCG.

“Da se bolje razumijemo, nijesam rezignirana, vjerujem u pravo i pravdu, samo uviđam da je akademska zajednica suočena sa izazovima koji ne dolaze samo izvan Univerziteta, već su proces i razmještanja moći i prava, rekla bih, prilično pervertirani”, navodi bivša rektorka.

Kao primjer navodi slučaj, kako kaže, izuzetno referentnog naučnika, profesora Pešića.

“On strada zbog verbalnog delikta!? Podržavao je rektora, a to znači i odluke svih tijela Univerziteta, uprkos jednoj odluci Vlade, ali se oštro i javno izjašnjavao o tome. Zaprijećeno mu je da će biti smijenjen i smijenjen je surovo egzekutorski, bez ijednog argumenta. Zbog verbalnog delikta na sred univerziteta!? I zbog toga će još i na Sud časti Univerziteta, zamislite to beščašće?”, kaže Vojvodić.

Jedan autonomni prostor znanja kakav bi univerzitet morao biti, postaje, kaže Vojvodić, prostor neslobode da se izrazi stav koji je oprečan sa proklamovanim iz Vlade...
“Gle čuda, gle prerušavanja - prvo je Univerzitet svim svojim odlukama najviših rukovodećih tijela smatrao da mu je autonomija povrijeđena, a onda je poručeno da na “oruk” misli drugo, pa mu autonomija odjednom nije povrijeđena. A kud to ide, što imamo na djelu, čemu svjedočimo - iz svih tijela Univerziteta smijenjeni su ljudi koji su se na bilo koji način ogriješili o taj nalog”, kaže Vojvodić.

Navodi i primjer kako to izgleda.

“Profesorka koja je supruga profesora koji je smijenjen iz Upravnog odbora zato što se u glasačkoj mašineriji koja je uspostavljena u Upravnom odboru na njega kao Vladinog predstavnika više nije moglo računati, takođe je smijenjena; ministar koji je dao ostavku zbog prisile nad Univerzitetom gdje je profesor, ekspresno je smijenjen u Naučnom odboru poslušnim senatorom iz burazereskog lobija; jednom je studentu zaprijećeno da, iako ima renome nagradjenog desetkaša, ne može u saradničko zvanje, jer nije unisono mislio u Studenskom parlamentu… Dosta znakovito, slikovito… a to su tek neki besramni primjeri”, navodi Vojvodić.

Ona pita zašto se čelnici Univerziteta čuvaju od neizvjesnosti sudskog procesa i plaše sudske presude.

“Pa neka sud ojača njihov položaj ako su u pravu. Ili tako ziheraški bilduju autoritarno ponašanje koje istrajno, javno i tajno podupiru Vladinim leđima? Ako ima autoriteta Ustavnog suda i dovoljno svijesti o misiji koja mu pripada, o pravu i pravdi kao neprikosnovenim institutima demokratije, taj sud će pokazati svoj kapacitet. Ja želim da vjerujem da će Ustavni sud uzeti u razmatranje žalbu ex officio”, poručila je Vojvodić.

U slučaju da bude odlučivao po žalbi o povredi autonomije, Ustavni sud bi, na izvjestan način, ujedno branio Univerzitet od samog Univerziteta.

Možda se ispostavlja paradoksalnim, ali upravo zbog ovakvih društvenih fenomena postoji mogućnost da se pronađe razlog za odlučivanje suda po dužnosti.

“Nažalost, moramo staviti rezervu prema tome što će se događati, jer sam i sama iskusila referentnost sudske vlasti kroz proces pred Upravnim sudom”, ističe bivša rektorka.

Podsjeća da je njena tužba za nezakonito smjenjivanje vraćena Osnovnom sudu, a da se Vijeće nije raspitalo ni toliko da to ne može biti radni spor. Pored toga, kako navodi smijenjena je kao rektor, ali joj nije moglo biti oduzeto profesorsko zvanje i radno mjesto.

“Ili, da se narugam, misle li da vladama, odnosno njihovim eksponentima pripadaju sve pravne moći, pa se ne unose u činjenice sudskog procesa? Vidjećemo, živimo i djelujemo u državi koja još uvijek sriče vlastite institucije, pa i sudske”, poručuje Vojvodić.

Kaže i da žarko želimo društvo znanja i pravnu državu, ali ne znamo mjesto Univerziteta u tom mučnom procesu tranzicije – ni mjesto ni odgovornost.

“Što još da kažem, sem da, ako predsjednik Vlade uskoro postavi kamen temeljac za Klinički centar u Beranama, mogla bih da se kao kažnjeni i smijenjeni rektor samopoložim u to zdanje, sve u žrtvu za autonomiju Univerziteta, realizaciju akreditovane Visoke medicinske škole i njenu evropski kredibilnu diplomu, za razvoj sjevera i voljenu mi Crnu Goru”, zaključila je Vojvodić.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније