Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Beta ]

10. 11. 2017. 19:14 >> 18:43

NA BALKANU

EK će investirati u nezavisno novinarstvo

Evropska komisija (EK) će investirati u nove inicijative da podrži nezavisno novinarstvo, održive medijske kuće i podstakne saradnju između medija javnog servisa, najavljeno je tokom konferencije "EU-Zapadni Balkan medijski dani" u Tirani.

Kako se navodi u saopštenju EK, na konferenciji su izložili sveobuhvatne predloge o jačanju nezavisnih medija u regionu. Podsjeća se da je sloboda medija, jedno od političkih kriterijuma za pristupanje Uniji, neophodnost za zemlje koje žele da uđu u EU.

"Nova EU sredstva omogućiće obuku za mlade novinare i novinare u sredini karijere širom regiona, čime će podstaći istraživačko novinarstvo koje doprinosi pomirenju", navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Kako se dodaje, novi program za tehničku pomoć za radio televizije javnih servisa podržaće regionalnu kooprodukciju istraživačkog novinarstva, medijske sadržaje za mlade i digitalizaciju.

Saopšteno je da će za podršku nezavisnim medijima biti pokrenute nove akcije zajedno sa Evropskim fondom za demokratiju da podrže startap nezavisne medijske kuće (outlet) i "inicijative manjih razmjera.

"Slobooda izražavanja je osnovna vrijednost EU i neodvojivo povezana sa daljim napretkom na putu za EU", naveo je u saopštenju evropski komesar za proširenje Johanes Han koji je učestvovao na konferenciji.

"Živ, ekonomski održiv i pluralističan medijski sektor jednako je važan za sprovođenje slobode izražavanja kao što su pravni, političko i pravosudni uslovi koji ga garantuju", rekao je Han.

EU je za regionalni program obuke i podrške za poboljšanje kvaliteta i profesionalizma u novinarstvu izdvojila dva miliona eura, a program će biti pokrenut u prvoj polovini 2018. 

Za program tehničke pomoći za medije javnog servisa na Zapadnom Balkanu izdvojeno je 1,5 miliona eura, i program treba da počne početkom naredne godine, dok je za sprovođenje plana za podršku organizacija civilnog društva i medija na Zapadnom Balkanu izdvojeno je četiri miliona eura, a projekat počinje početkom 2018.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније