Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Pobjeda ]

06. 11. 2017. 08:23 >> 07:54
1

PRODAJA

Placevi ostaju u sjenci stanova

Prodaja placeva za gradnju kuća u Crnoj Gori znatno je oslabila poslije investicionog buma, što se nije promijenilo ni do danas. U agencijama za nekretnine kažu da se mnogo manje kupuju placevi nego stanovi. Ne očekuju se veće promjene ni u narednom periodu, jer Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji je usvojen 30. septembra, ne nudi stimulanse za gradnju kuća u odnosu na prethodni, ali ni destimulanse.

Marketing menadžer u "Stan dileru" Bojan Batrićević kaže da je opada potražnja za placevima.

"Iskustvo kroz kontakte u ovom poslu govori da na teritoriji Podgorice potražnja za placevima opada posljednjih godina. Više se traže stanovi i poslovni prostori ili gotove kuće. Placevi se više kupuju na seoskim područjima", kaže Batrićević.

Podsjetimo da je Vlada prije nepun mjesec usvojila dva podzakonska akta na Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata kojim je definisano da naknada za izdavanje urbanističko-tehničkih i tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije iznosi 50 eura za zgrade a 100 eura za inženjerske objekte.

Drugim aktom je definisano da minimalna suma osiguranja od profesionalne odgovornosti u oblasti izgradnje objekata koju plaća privredno društvo iznosi najmanje 100.000 eura za firmu koja obavlja djelatnost izrade tehničke dokumentacije i građenja objekta, odnosno izvođenja pojedinih radova na građenju, a 200.000 eura firma koja obavlja djelatnost revizije tehničke dokumentacije, odnosno stručnog nadzora nad građenjem objekta.

Na koji način će se to odraziti na cijenu gradnje pokazaće naredni period. Rukovodilac Direkcije za strateški razvoj građevinarstva u Direktoratu za građevinarstvo u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Tatjana Vujošević, Pobjedi je kazala da se troškovi za početak gradnje kuće po novom Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata u odnosu na dosadašnji razlikuju samo u obaveznosti plaćanja naknade za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije, koja u ovom slučaju iznosi 50 eura.

"Sve ostale naknade su ostale iste i, kao i dosad, zavise od mnogo faktora. Tako, visina komunalne naknade varira od veličine, namjene objekta i grada u kom se gradi. Visina naknade za gradnju objekta - kuće će zavisiti prije svega od grada u kojem se namjerava graditi, a potom i zone u okviru tog grada. Sve ostale naknade prema administraciji su i prethodnim zakonom ukinute, a ovaj zakon predstavlja kontinuitet prethodnog u pogledu oslobađanja investitora od plaćanja takse, naknade, odnosno drugih troškova za izdavanje saglasnosti, mišljenja i drugih dokaza po posebnim propisima, kao i procedura da ih sam pribavlja", pojasnila je Vujošević.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније