Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 11. 2017. 16:05 >> 16:56

PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Urediti skloništa za napuštene životinje

Sva skloništa za napuštene životinje u Crnoj Gori moraju se pod hitno urediti, što podrazumijeva sve ono što Zakon nalaže u suprotnom NVO Prijatelji životinja će od nadležnih zatražiti da se oformi nezavisna inspekcijska komisija, koja će kontrolisati sva skloništa, poručeno je sa današnjeg skupa.

Na podgoričkom trgu Sv. Petra Cetinjskog održan je protestni skup ljubitelja životinja, u organizaciji NVO "Prijatelji životinja Podgorica".

Kako je saopšteno iz te NVO, cilj protestnog okupljanja je bio poboljšanje uslova u crnogorskim skloništima za napuštene životinje, kao i primjena Zakona o dobrobiti i zaštiti životinja. Učesnici skupa su poslali poruku podrške kolegama u Sarajevu, koji se, kako su kazali, sa istim problemom susreću, a koji su za sljedeću nedjelju zakazali protestno okupljanje.

"Sa skupa je poručeno da se pod hitno moraju urediti sva skloništa za napuštene životinje u Crnoj Gori, što podrazumijeva sve ono što Zakon nalaže. U suprotnom će od nadležnih zatražiti da se oformi nezavisna inspekcijska komisija, koja će kontrolisati sva skloništa, neuslovna privremeno zatvarati, a protiv odgovornih lica pokretati postupke", saopšteno je iz te NVO.

Sa skupa je poručeno da su za godinu dana članovi Udruženja za zaštitu životinja uspjeli da obiđu ulcinjski i nikšićki azil, te da je ono što su tamo zatekli nedopustivo.

"U narednom periodu će obići i ostala skloništa, tako da će stvoriti kompletnu sliku o sveukupnom stanju. d nadležnih je zatraženo obavezno uvođenje takozvanog 'No kill' sistema u skloništima, kao sistema 'Uhvati, steriliši i pusti', čijom bi se primjenom u drastično smanjio broj lutalica na ulica", navodi se u saopštenju.

Organizatori su poručili nadležnima da ljubitelji životinja neće na ovome stati, "te da će i u narednom periodu preduzimati aktivnosti, kako bi se došlo do zacrtanih ciljeva i kako bi se problem napuštenih životinja u našoj zemlji konačno počeo rješavati na pravi i jedini način, sterilizacijom i čipovanjem".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније