Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Radulović, TVCG

04. 11. 2017. 20:00   >>  19:28 4

POTEZ ZA PRIMJER

Da je svaki policajac kao Milinko

Povjerenje u policiju raste ali, kako kaže predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije Aleksandar Zeković, ta se služba i dalje doživljava kao represivni organ a ne kao ključni nacionalni i građanski servis. Ipak, slučaj policajca Milinka Dujovića dokaz je da u svakoj službi postoje profesionalni pojedinci koji podižu njen ugled.

Fotografija policajca koji je na raskrnici zaustavio službeni automobil i izašao da bi preko ulice preveo djevojčicu, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Policajac je Milinko Dujović koji svoj gest posmatra kao potpuno normalnu stvar.

"Zapazio sam po pokretima da je nesigurna i da može doći do pretrčavanja. Uplašio sam se za njenu bezbjednost, izašao sam iz službenog vozila i predstavio se da sam policajac i da ćemo zajedno da pređemo pješački prelaz", priča Dujović.

Iako takvi gestovi ne bi trebalo da nas iznenađuju, policija u Crnoj Gori i dalje se doživljava kao organ represije.

"Policija prije svega treba da se doživi kao ključni nacionalni građanski servis. Tu je da štiti, osigura bezbjednost svakom pojedincu. Sa druge strane, da služi različitim društvenim potrebama, da ostvari zakonsku funkciju, to je mnogo važno. Društvena odgovornost policije slabo dolazi do izražaja i mnogo je na distanci odnos policajca i građanina", kaže predsjednik Savjeta za unutrašnju kontrolu rada policije Aleksandar Zeković.

Odgovornost za negativnu sliku o policiji snosi upravo policijska organizacija, kaže Zeković.

A da bi distanaca građanin i policajac bila što manja, moralo bi biti više onih poput Milinka Dujovića.

"Ja sam policajac 22 godine, tu sam uvjek, tu smo svi zajedno da pomognemo građanima i uvjek smo na usluzi da se obrate za bilo što im zatreba, za bilo kakvu pomoć", kaže Dujović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније